2018-08-11 3992 views
趁暑假唔使返工,約了個大家都鍾意花嘅舊同事去花墟買花。逛花墟前先來個late lunch傾吓計。彌敦道726號那座大廈樓上原來有好多間食肆,參考完OpenRice的食評後就決定選擇DOUX!喜歡餐廳的落地玻璃,夠開陽,出面雖然下着雨,望着雨景進餐別有一番滋味。旺角樓上Café 嚟講, DOUX 算得上寛敝舒適。因已過繁忙時段,沒有太多枱食客,感覺非常輕鬆悠閒,這𥚃絶對是我們傾計的理想餐廳。鴨胸田園沙律鴨胸油甘甚香,配以極度醒胃的香醋和新鮮沙律菜,確實是個唔錯的開胃前菜。甘筍湯甘筍蓉清甜,稠度適中,口感豐富,有別於其他忌廉湯的腻滯感覺,朋友很鐘意。烤西班牙黑毛豬黑毛豬肉已經比一般豬肉來得香,再加上廚師把肉烤得到位,能鎖住肉汁,食落唔會好乾,肉質又嫩又鬆,配埋黑醋蜜糖汁一齊食,好味加好味!慢煮BB豬肋排豬肋排好大塊,BB豬肉質已經好嫩,再用慢煮的方式烹調,令肉質更加嫩滑,有入口即溶嘅感覺。食罷主菜,再來一杯檸檬茶消滯,更加完美。

鴨胸田園沙律

甘筍湯

烤西班牙黑毛豬

慢煮BB豬肋排

食罷主菜,再來一杯檸檬茶消滯,更加完美。

2018-08-10
$113 (Lunch)