2017-12-17 380 views
星期五晚約了老公放工後出旺角行街兼食飯,行了一陣便去揾地方食飯,不過老公話帶我去一個地方食,原來他一早已book左一間餐廳食飯,去到餐廳門口已看到很多人在等位,但最吸引我的目光不是這些人群,而是餐廳櫥窗的旋轉木馬裝飾和聖誕裝飾,未到聖誕已感到很濃既聖誕氣氛,幸好我們有book位,去到便可進入餐廳,餐廳裡一樣佈置得好有聖誕feel, 地方雖然不大,但都坐得幾舒服。Menu 設計得好有心意,我們在看Menu不久,有位侍應行埋黎細心地為我們講解Menu上既餐,如果散叫加錢都可以轉為餐。我們分別點了香脆豬手配燒汁和卡邦尼意粉,之後侍應便送來是日餐湯和田園沙律。 是日餐湯係粟米忌廉湯,湯裡有很多粟米,湯不會太"杰"太稀,很香滑; 沙律既菜很新鮮; 香脆豬手好大隻,仲有配薯角,豬手皮烤得脆卜卜,肉質幼嫩,皮與肉之間有d脂肪,感覺很有骨膠原,但食落很有口感,不覺得肥膩,配埋燒汁簡直一流,值得再試; 卡邦尼意粉既汁很濃忌廉味,意粉口感恰到好處,煙煙韌韌,好好味; 甜品係朱古力慕絲蛋糕,朱古力味濃而不苦又不太甜,細細件岩晒女士們; 餐飲加錢可轉特飲或花茶。

粟米忌廉湯

香脆豬手