2015-12-27 697 views
通常揸得車係港島食野都係銅鑼灣、東大街、天后、大坑,方便泊到車但食得多又冇乜新意。但今日係北角錦屏街搵到地方泊到車,仲俾我發現咗一間隱世米芝蓮餐廳,我諗之後都唔駛成日去民聲食肉餅啊啊! villa villa係我近期最期待的港島區餐廳之一 Villa Villa自家制煙燻芝士帆立貝意大利雲呑。醬汁濃度啱啱好,意大利雲呑皮包住咗濃郁的芝士汁,味道可以講係一絕。帆立貝有口感,配咗醬汁又唔會寡。正! 極上鮮蝦扁意粉&羅勒蒜香辣椒蕃茄汁。我諗老闆係選料同細節方面都落咗好多功夫,鮮蝦煮得很嫩滑,扁意粉滲入咗蒜香同蕃茄醬汁,軟硬度剛剛好。唯獨係辣味唔足夠,少了一點辣椒帶來的野味口感! 跟住有好邪惡的小食,黃金炸薯條。同老闆傾落先知,原來用咗一份咸蛋黃將平平凡凡的薯條炒得香脆可口,好快趣一啖接一啖咁食哂落肚。聽聞黃金炸薯條係某某酒店要$150蚊的價錢,呢度$40幾就食得到,仲要食過番尋味,上咗癮點算。 Tiramisu。甜品有心思。背後還有解構圖。老闆好有心思,個個禮拜都有新菜單,我和女朋友都話會再來,埋單時見到隔離枱的Pizza咁鬼香,搞到我再次流哂口水,下次會再黎試。總結係抵食,
Villa Villa自家制煙燻芝士帆立貝意大利雲呑
極上鮮蝦扁意粉&羅勒蒜香辣椒蕃茄汁

黃金炸薯條

Tiramisu

Tiramisu。甜品有心思。背後還有解構圖。

老闆好有心思,個個禮拜都有新菜單,我和女朋友都話會再來,埋單時見到隔離枱的Pizza咁鬼香,搞到我再次流哂口水,下次會再黎試。總結係抵食,服務超好,還有米芝蓮質素的感覺,環境要黎過先會感受到。
2015-12-27
Villa Villa自家制煙燻芝士帆立貝意大利雲呑