2020-11-08 2112 views
隔左一段長時間冇黎食,記得呢間餐館唔錯, 所以再次訂枱食飯尋晚7點黎到已經見到好多枱都坐晒客枱與枱之間都算密anyway, 我地總共叫左5個小菜 + 4個飯呀姐問我地想要邊隻米, 有日本, 泰國同越南, 最後我地要泰國既1) 金黃肉鬆炒涼瓜味道甘, 唔係平時怕怕果隻苦味, 估唔到加埋鹹蛋黃係咁夾連我平時唔多中意食涼瓜既都食多2舊, 哈哈2) 艇曬蝦醬蒸玻璃肉玻璃肉係指薄切既豬肉胸部, 用上半肥瘦部位肉係夠薄既, 肥瘦都適中可能係因為蝦醬, 稍為鹹左少少我覺得, 用黎送飯都可以接受3) 留家叉燒果然係其中一個招牌菜式, 即叫即燒真係好食好多肉味夠, 嫩滑唔會霉最正係唔肥膩, 啖啖肉又唔痴牙, 有濃邊4) 蒜炒菜心呢個都有啲驚喜, 因為個菜一上枱已經好香菜心炒得好爽,蒜片大粒唔辣,美中不足係有啲太油5) 蝦子百花釀豆腐黎到最後呢個豆腐, 豆腐香滑每磚上面都有大大舊蝦膠, 可能其他菜式較濃味, 呢個清淡既就岩岩好喇成餐飯大家都讚不絕口, 價錢可能俾一般餐館貴少少但間中食1次好西都值得既~~~
隔左一段長時間冇黎食,記得呢間餐館唔錯, 所以再次訂枱食飯
尋晚7點黎到已經見到好多枱都坐晒客
枱與枱之間都算密
anyway, 我地總共叫左5個小菜 + 4個飯

金黃肉鬆炒涼瓜
1) 金黃肉鬆炒涼瓜
味道甘, 唔係平時怕怕果隻苦味, 估唔到加埋鹹蛋黃係咁夾
連我平時唔多中意食涼瓜既都食多2舊, 哈哈
艇曬蝦醬蒸玻璃肉
2) 艇曬蝦醬蒸玻璃肉
玻璃肉係指薄切既豬肉胸部, 用上半肥瘦部位
肉係夠薄既, 肥瘦都適中
可能係因為蝦醬, 稍為鹹左少少我覺得, 用黎送飯都可以接受
留家叉燒
3) 留家叉燒
果然係其中一個招牌菜式, 即叫即燒真係好食好多
肉味夠, 嫩滑唔會霉
最正係唔肥膩, 啖啖肉又唔痴牙, 有濃邊

蒜炒菜心
4) 蒜炒菜心
呢個都有啲驚喜, 因為個菜一上枱已經好香
菜心炒得好爽,蒜片大粒唔辣,美中不足係有啲太油
蝦子百花釀豆腐
5) 蝦子百花釀豆腐
黎到最後呢個豆腐, 豆腐香滑
成餐飯大家都讚不絕口, 價錢可能俾一般餐館貴少少
但間中食1次好西都值得既~~~
2020-11-07
  • 留家叉燒