minghonc
minghonc
Level 2
2022-08-04
Follow
已經好多年無食日式拉麵食到咁想拍枱。

好多餐晏晝都喺厚福街搵食。心血來潮想轉下口味,就行入後巷,發現呢間門面都裝修得幾企理嘅日式拉麵店。

我點午市套餐,加八蚊嘅蝦湯拉麵加烤雞軟骨。一入門口,聽店員講嘢有普通話口音,老實講會有些少戒心。但唔入都入咗,畀次機會咯。地方算寛敞,當時無乜客,我一人坐四人卡位。

由於有疑慮在先,所以都留意下廚房陣勢。師傅畀我感覺有啲懶懶閒,單手拎起碗麵唔知同店員講乜。最後見師傅親自拎碗麵出來畀客人。拎畀我嗰時,佢單手沿邊邊慢慢跣落枱面,一聲不發。成套動作怪怪地。
山寨拉麵
山寨拉麵

一食就嬲,估唔到今時今日喺香港重會食到呢種明顯扮日式呃錢嘅垃圾。湯係簡單粗暴嘅味精湯,係面頭加咗羹蝦米同疑似蝦油先無咁肉酸。麵就似超級市場買返來嘅貨色淥一淥。好慷慨咁跟咗一塊叉燒,切得唔厚唔薄,唔覺有特別調味,勝在有咬口啲咯。居中放咗幾隻熟蝦,就係白烚嘅熟蝦,真係開咗我食日式拉麵嘅眼界。勉為其難咁食完。通常食拉麵我會飲晒碗湯,有飽腹感。今次撈少少蝦米就算,食完個嘴同個胃都不得滿足。

之後上嘅烤雞軟骨就不過不失。串燒或其他小食似乎係由一位都係有普通話口音嘅大嬸負責,同樣係邊個煮就邊個上菜,所以係大嬸遞畀我。埋單重要加一,承惠 $85。通常食完好嘅日本菜,我都鍾意靜靜地坐一陣嘆下茶。今次食完只係成肚中咗伏嘅怨氣,快快脆走,邊埋單邊打緊呢篇食評。

我會形容呢碗麵係侮辱緊香港人嘅味蕾。都咩年代喇,唔通重覺得香港人好蠢啲錢好好呃?咁今舖我無查清楚虛實就貪得意試咗,的確蠢咗一次嘅。喺附近咁多食肆嘅尖東,呢間山寨拉麵完全無存在價值,快啲執唔該。見呢度讚好嘅帖咁多,真心疑惑當中有幾多係做枚喇。

講開都幾奇怪,既然有咁多工夫賣山寨麵呃錢,點解唔好好地煮返家鄉菜呢?或者索性鍛煉返門手藝先開舖呢?
Ratings