2015-07-30 1212 views
是日相約朋友去沙田食lunch,由於本人一個星期總要食幾次麵食,咁朋友就推薦去豚王啦,我都冇乜所謂,反正好耐冇食過,就決定食呢間lu~去到竟然唔使等位,我記得豚王岩岩黎香港個時排隊起碼要個幾鐘,睇黎香港人都係貪新忘舊尤其是宜家開左咁多拉麵鋪~好講番間野先,入面唔算好大,不過坐得幾闊落~黎得一蘭食就預左唔會有太多口味選擇,都係果4款(豚王、黑王、赤王、翠王),我原來掙扎緊要豚王同翠王,翠王有芝士呀my fav!不過呢聽晚要去食放題,都係唔好食得咁heavy,我就決定要豚王算啦~朋友都係叫豚王~跟住就自己圈你碗拉麵想要幾多醬油呀、辣油呀、要咩肉同菜、麵要軟定硬等等,每次都好似填問卷咁,填完俾個店員就得架啦~店員會記得邊個叫左邊碗,唔怕溝亂朋友同我個碗俾完張野店員先見到有限定發售既蜆王,盛惠$90早知叫呢個啦,我好鍾意會蜆架,個湯應該會好好飲!唔知下次黎食仲有冇呢個蜆王呢?唔知係咪因為鋪頭冇乜人,所以我地碗拉麵好快就到左~雖然好耐冇食過,但仍然係咁好味湯底有好濃既豬骨味,有d膠質,又見到有d油,真係煲出黎架~兩塊肩肉好堅,超大塊麵我揀左細同軟,我覺得腍度岩岩好,好正雖然香港越開越多拉麵店,但
俾完張野店員先見到有限定發售既蜆王,盛惠$90
豚王
麵我揀左細同軟,我覺得腍度岩岩好,好正
雖然香港越開越多拉麵店,但豚王係唯一幾間我會返轉頭再食既,希望佢可以一路keep住呢個水準啦~
2015-07-30
$85 (Lunch)
豚王