食而不肥
食而不肥
Level 4
2018-03-02
Follow
朋友介紹左一間隱世餐廳俾我,雖然位於尖沙咀,但餐廳只做晚市,宣傳亦唔多,多數都係靠熟客介紹,口耳相傳。餐廳大概喺加連威老道中間,都幾易搵,再搭𨋢去四樓就見到。內裏空間唔算好大,但有分室外室內位置,都幾優雅舒適。

今日天氣好舒服,我地就揀左坐室外。

打電話訂位時留左電話,之後餐廳就WhatsApp左啲餐牌我參考,亦有推介啲時令食物,有啲食材係要早一兩日訂先會安排到,我哋就揀左個二人餐。

【紐西蘭托托蜆配香草牛油白酒汁】份量幾大,托托蜆呈長身,蜆肉大兼飽滿無沙,吸收左香草牛油白酒汁嘅香味,份外鮮甜。

【帶子薄切配檸檬橄欖汁】帶子係刺身級別,切成四薄片,上面再加左啲黑魚籽,配埋沙律菜,一道好清新嘅頭盤。

【法包】可以配搭牛油或者橄欖油。

【法式龍蝦濃湯】第一次見到龍蝦湯上面有咁靚嘅花紋,好大碗,中間仲有啲蟹肉,可惜唔夠濃。

【香桃雪葩】食法國菜中段時間會上一道雪葩,清清口腔,refresh一吓。味道幾香,帶少少酸味。

【風乾火腿香草意大利飯】風乾火腿刨到一大片好薄片,咬落去好似紫菜咁脆,但又有濃郁火腿肉香,鹹中帶甜,香脆可口。意大利飯唔似一般意大利飯咁煮到黏糊糊,少少黏度又帶少少乾身。

【澳洲M5和牛肉眼扒】和牛肉眼牛味香濃,又帶有油脂。雖然大片但好薄身,好快會凍,唔趁熱食就會影響味道。配左巴黎牛油香草,味道普通。

【朱古力心太軟】用76%比利時黑朱古力製作,蛋糕中間啲朱古力漿比一般心太軟濃稠,朱古力味特別濃。最特色係配搭薑味雪糕,好特別,甜度辣度適中,都幾啱冬天。

【法式焦糖燉蛋】份量大,面頭薄薄一層脆焦糖,下面係香軟綿滑嘅燉蛋,正!

【Sangria】西班牙傳統酒精飲品,美食當前當然要配搭美酒,完滿!

好鍾意呢度嘅環境氣氛,想食得安靜高雅啲就坐室內,要輕鬆寫意嘅可以坐室外。當晚有一枱有食客生日,店員喺甜品上面插上煙花蠟燭,壽星即刻成為全場焦點,好開心!
Like
Ratings