2013-06-21 1924 views
上年gathering, 5個人包括我就去左住家菜食晚飯, 我位朋友訂左位, 一到唔駛等位就入得la侍應俾左將4人枱我地, 加張櫈就當5人枱, 我同我d fds 都唔多滿意, 訂左位都俾咁ge 枱, 坐落好在唔係太迫!好la, 唔緊要la, 最緊要食野好, 好食!一睇張餐紙, 住家feel 立即黎, 蒸水蛋, 豬扒, 魚塊, 雞球, 老火湯等, 全部都係唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其實係住家菜!侍應係我地點菜時好落力地推介我地5個人叫番煲老火湯, 我位female fd 就立即話好, 我都好想飲湯ga ! 一黎到, 個粉葛扁豆湯係成煲上, 煲入面有晒粉葛, 扁豆, 肉, 真係真材實料! 圖入面呢碗粉葛扁豆湯, 色澤完全係落左粉葛的證明, 無落粉葛, 個湯唔會咁ge 色水ge ~一飲個湯, 夠晒熱, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落個湯度, 完全係此湯ge 精華所在, 好入味, 一定係煲左好耐, 呢個老火湯夠晒火侯, 好解渴, 正! 熱辣辣出黎, 個汁d 色水極佳, 酸酸地ge 汁, 好醒胃, 送飯一流!d 菜甫同肉鬆用蛋包著做成蛋角 ~d 蛋炒得剛剛好, 有少少燶, 好香口, 配埋d

侍應俾左將4人枱我地, 加張櫈就當5人枱,
好la, 唔緊要la, 最緊要食野好, 好食!

全部都係唔少屋企成日煮ge 小菜, 名副其實係住家菜!
是日靚湯: 粉葛扁豆湯
侍應係我地點菜時好落力地推介我地5個人叫番煲老火湯,
我位female fd 就立即話好,
我都好想飲湯ga !

一飲個湯, 夠晒熱, 粉葛同肉ge 味道完全入晒落個湯度,
完全係此湯ge 精華所在, 好入味,
一定係煲左好耐, 呢個老火湯夠晒火侯, 好解渴, 正!
咕嚕肉
菜甫肉鬆煎蛋角
d 菜甫同肉鬆用蛋包著做成蛋角 ~
d 蛋炒得剛剛好, 有少少燶, 好香口, 配埋d 肉鬆, 好入味, 又係送飯一流!
粟米班塊
個粟米班塊個粟米汁稀度適中, 而且係非常足夠, d 汁多到送埋飯都得 ~

個班塊真材實料, 唔會話d 炸粉仲多過d 魚,
班塊炸嗰層皮厚度適中,
兼係有d 脆, 食落去啖啖肉之餘, 仲好入味,
配埋個咁靚ge 粟米汁, 簡直天衣無縫, 送飯一流!

我去過好多restaurants 食粟米班塊, 呢個粟米班塊係好top!
栗子炆雞
呢個栗子炆雞拎出黎打開蓋時, 出晒煙, 熱辣辣ge,
d 雞好大塊好滑, 配埋d 栗子, 配搭極佳, d 雞炆得好入味!
腿茸奶油津白
好健康ge 一個菜 ~
d 白菜煮到好淋,
配埋腿茸奶油做個汁, d 菜食得無咁乾,
而且個腿茸奶油好入味 ~
是日糖水
最後食晒d 住家菜仲有糖水送, 好正, 好抵食!

d 飯軟硬度適中, service 亦良好, 我可以用1個英文字形容: perfect !
2012-07-14
是日靚湯: 粉葛扁豆湯