2019-03-16 139 views
阿媽聽朋友講筲箕灣有一家高質嘅潮洲菜館,於是就決定同阿媽一齊去試下。原來間餐廳個位置就係平時返屋企都會經過,不過就冇留意到。七點幾到未算多人,不過過左陣就要等位,亦有外國人捧場。店內裝潢平實,主要賣食物嘅質素。因為得我同阿媽2個人食,所以都唔敢叫咁多,不過其實食物份量都幾大份,好彩我哋都食得哂!首先係一個鹵水墨魚,仲有豆腐喺底,墨魚好爽口,豆腐鹵得夠入味,點少少醋同辣油,正!跟住來嘅係蒜蓉牛油焗蜆,一上菜牛油味就撲鼻而來,好evil! d蜆好大隻,肉質鮮甜飽滿,蒜蓉令菜色變得惹味!送飯一流!最後仲有豆腐火腩煲,腩肉肥瘦適中,唔會太鹹,個種鹹香同枝竹豆腐好夾,分量真係好多!下次希望再來試下肉餅同其他煲仔菜!聽講d湯都好足料!

下次希望再來試下肉餅同其他煲仔菜!聽講d湯都好足料!

2019-03-07