以前喺呢區附近返工,都知道黃大仙新蒲崗其實有好多小店舖,未必好出名但係都會食物質素唔錯。星期五夜晚放工之後,我哋去依一區回味下食下野。呢一條街仔其實都有唔同嘅小店,記得以前同一個位置係一間都幾好食嘅店,以前係賣豬扒飯及牛腩麵店。(呢個組合都好奇怪,哈哈)今日嚟到,依間新開冇幾耐嘅店係又有泰國野又有粵菜,仲有意想不到嘅串燒同埋酸菜魚。做咁多種唔同嘅食物,但店舖細細,廚房亦都唔夠好大,呢間店真係好神奇!餐牌裏邊有唔同嘅餸菜,結果我哋散嗌左飲品同埋四款嘅嘢食。當熱天氣飲凍野真係最正,呢杯椰汁冰感覺好清潤。而龍眼冰我更加喜愛,甜度適中。仲有一粒粒嘅龍眼喺裏面,好清甜。好期待嘅酸菜魚等左一段時間終於上枱啦!呢個係老闆娘大力推介,佢指每日鱸魚嘅入貨量喺10條以下咋,要慢慢拆骨起肉,係心機菜嚟嘅。仲有,你發現餐牌係唔會有見到酸菜魚嘅,哈哈!係要老闆娘或者店員介紹話有,你先有機會叫到😊之前都有同朋友喺大陸食過酸菜魚,佢同大陸果種酸菜魚感覺差唔多,但係冇咁肥膩。酸菜魚湯底有唔同嘅選擇,我哋揀咗白湯。白湯係主要雞及魚一齊煲嘅湯,唔太食得辣嘅我地點白湯。而另外都有紅湯,應該會辣好多同埋濃味啲。魚肉質非常之滑

餐牌裏邊有唔同嘅餸菜,結果我哋散嗌左飲品同埋四款嘅嘢食。
椰汁冰
當熱天氣飲凍野真係最正,呢杯椰汁冰感覺好清潤。
龍眼冰
而龍眼冰我更加喜愛,甜度適中。
龍眼冰

仲有一粒粒嘅龍眼喺裏面,好清甜。
白湯酸菜魚

魚肉質非常之滑,感覺條魚應該真係好新鮮。食魚嘅同時連埋酸菜葉,味道好夾。

再叫多一碗白飯,酸菜撈飯都非常之好味。
其實食酸菜魚我哋已經好滿足!但老闆娘推介之後,我哋再點多三款嘅小食。
串燒

串燒剛剛燒起香噴噴上枱,好好味好香!
泰式豬頸肉
燒豬頸肉配合埋佢地自製嘅醬汁,小小香辣又有小小酸又有蒜香,好喜歡依款泰式感覺。
燒茄子

燒茄子充滿全蒜香,白色嘅茄子肉好滑,送飯一流!
另外吸引我哋嘅仲有一份人情味,感覺老闆娘對菜式好認真,好希望得到客人欣賞。
我哋兩個人食到肚腩大大,haha😊
下次再約多啲朋友,點多啲唔同款式嘅餸菜。
2019-07-12
Type of Meal