Chenille
Chenille
Level 3
2021-12-04
关注
見到佢喺觀塘熱門餐廳,慕名而來...
果然係熱門餐廳,下午一點幾兩點去到,仲有好多人嚟呢間餐廳食飯。

餐廳唔算大,但係有濃厚台灣色彩,幾乎所有枱都坐滿晒人,可能今日比較遲去,過咗繁忙時間我就唔使等位就即刻入得啦。

我叫咗個牛肉麵同埋鮮梅酥豬扒滷肉飯再加兩杯嘢飲,唔知係咪客人比較多,上野食既速度唔算快,如果趕時間的話,呢度可能就爭啲啦。

首先上場嘅係鮮梅豬扒滷肉飯,豬扒有啲估佢唔到,我幻想中嘅豬扒係香脆嘅,炸得唔好可能仲會乾,但係呢度炸出黎就唔屬於脆口,但係佢者係香,而且入面係鮮嫩多汁嘅,配埋佢個梅汁,酸酸地好,好開胃,令到炸豬扒少咗油膩嘅感覺。滷肉味道唔錯,如果飯再乾身啲就更好。

以後就到佢嘅豐盛台灣牛肉麵,個湯汁濃郁,微辣。話明豐盛台灣牛肉麵,佢啲料係豐盛嘅,有好幾款啲肉丸,而且牛肉都包含咗幾個部位(雖然我唔知係咩部位,但食得出,睇得見係唔同部位嚟嘅)。不得不說,佢嘅牛肉整體煮得好冧,好入味。

最後仲有個逢甲鹹酥雞,外脆內嫩嘅,作為一個小食,味道份量都唔錯。

之後,可能餐廳客人比較多,比較忙,等咗一段時間,嘢食食得七七八八嘅時候,嘢飲終於上嚟啦,有鮮榨檸檬椰果多多(半糖)同埋仙草奶凍(半糖)。

鮮榨檸檬椰果多多,正,飲落去非常醒神,可能半糖嘅關係,加埋有檸檬,多多又係微酸,整體就變得比較酸,但飲落係好飲、刺激嘅。

仙草奶凍,味道都非常好,淨係飲佢啲奶,感覺似係3.6牛乳,再飲埋佢啲仙草, 仙草好滑,而且仙草味好濃,兩者一齊混埋黎飲,半糖甜度啱啱好。

總結:整體表現不俗,味道環境中上,難怪咁多人喜歡,但係如果你趕時間,可能就未必適合啦,搵日得閒出嚟試啦。
赞好
检举