2018-10-02 3045 views
有幾次由澳門坐船回中港城都想試這間小店, 但每次都因full house要等位而放棄, 只係留意到好多外國人幫襯。本來backlist佢架啦, 但今次十一假期澳門回來, 路過竟然仲有枱, 立即坐低。成個晚餐經驗係非常好, 無影相, 因為無呢個習慣亦無打算post食評, 只係見到近幾個openrice食評咁差所以忍唔住寫兩句。食物: 我唔會話係頂級, 但絕對係好地道既意大利美食, 7月剛去了2星期意大利, 這裏的食物令你覺得回到意大利, 前菜Param Ham set中有一大舊用hot pan served既mozzarella cheese, 配意大利香草包超正。然後Pizza和意粉都很美味。我本來黃昏在澳門上船前已食了點東西, 也忍不住掃光了所有食物。飲品: 有食評話呢度鍾意sell人飲樽裝水和酒, 有去過歐洲尤其意大利既人應該知係外國人眼中食野唔飲酒係好奇怪, 意大利人更一定係飲樽裝水。我地係其他國家都堅持都飲tap water, 係意大利都入鄉隨俗了, 餐餐開樽裝水。不過, 呢度無人sell我飲酒和樽裝水。我地叫暖水, 好快到, 可能因為有小朋友既關係。我係澳門已飲了不少香檳和葡

飲品: 有食評話呢度鍾意sell人飲樽裝水和酒, 有去過歐洲尤其意大利既人應該知係外國人眼中食野唔飲酒係好奇怪, 意大利人更一定係飲樽裝水。我地係其他國家都堅持都飲tap water, 係意大利都入鄉隨俗了, 餐餐開樽裝水。不過, 呢度無人sell我飲酒和樽裝水。我地叫暖水, 好快到, 可能因為有小朋友既關係。我係澳門已飲了不少香檳和葡萄酒, 今晚想輕鬆些, 只點了啤酒和Spritz。Spritz其實我第一次飲係威尼斯, 因為係好多人飲既cocktail而忍唔住點來試下, 好簡單由Aperol spirit+prosecco+soda water而成, 香港呢間加埋orange juice, 我覺得仲好飲, 堅係令人覺得返左意大利。

服務: 傳說中既老闆娘唔係度, servers未必係意大利人, 但都似意大利人作風, 佢地提供美酒美食唔係服侍你, nice隨和得來會大聲講下笑, 但唔會拘謹和貼身服侍囉。

食食下有行雷聲, 原來剛好煙花上演, 晚飯也食得7788, 帶小朋友過去睇左一陣煙花, servers們也笑住叫我地快去睇下。回來才埋單, 2大2小食3個courses連埋酒水$500多少少, OK啦, 好愉快既一餐, 攞左訂座電話, 絕對好快會再來。
2018-10-01