京都一の傳

Kyoto Ichinoden
2020-10-13 784 views
揀咗這間 🇯🇵 餐廳同朋友慶祝生日。12 點半左右嚟到, 餐廳已經坐滿人, 非常旺場。由於訂咗枱, 所以唔駛等位就有位坐。用餐時間限時 1.5 小時, 中間不停有新客入嚟。朋友們分別叫咗雜錦刺身丼配鰹魚茶漬飯同季節刺身定食, 而我就叫咗鰻魚飯 🐟🔻蒲燒鰻魚玉子蓋飯配鏗魚茶漬湯 蓋飯超級足料, 玉子同鰻魚都好厚身, 飯量亦比刺身定食多。主角鰻魚完美覆蓋飯面, 份量足足兩大塊。 鰻魚肉質冧冧哋, 表面層燒汁非常惹味。雖然係好食, 但食得多仍然會有漏嘅感覺, 所以最好係同朋友 share。另外, 建議鰻魚夾埋茶漬飯一齊食, 否則個茶漬飯會變得好淡.. 另一樣主角玉子, 外表雖然吸引, 但食落就無乜蛋味... 反而配菜中嘅茶碗蒸就幾好食, 香蛋味之餘仲好滑 最後成個餐食咗半份就投降, 由朋友接手咗剩返的半條鰻魚.. 整體食物質素唔錯, 午餐份量非常足。下次嚟會試吓佢個天婦羅定食, 見到好多枱都有嗌

🔻蒲燒鰻魚玉子蓋飯配鏗魚茶漬湯

蓋飯超級足料, 玉子同鰻魚都好厚身, 飯量亦比刺身定食多。
主角鰻魚完美覆蓋飯面, 份量足足兩大塊。
鰻魚肉質冧冧哋, 表面層燒汁非常惹味。
另一樣主角玉子, 外表雖然吸引, 但食落就無乜蛋味...
反而配菜中嘅茶碗蒸就幾好食, 香蛋味之餘仲好滑

最後成個餐食咗半份就投降, 由朋友接手咗剩返的半條鰻魚..

整體食物質素唔錯, 午餐份量非常足。
下次嚟會試吓佢個天婦羅定食, 見到好多枱都有嗌

蒲燒鰻魚至子蓋飯配鰹魚湯
2009 views
2020-10-10
$320 (Lunch)
Celebration
Birthday