2020-04-25 1358 views
亞萊泰係一間連鎖街坊泰菜店,全部分店都開喺住宅區,價錢亦係街坊價,但意外地店內裝修同食物賣相一啲都唔街坊,同其他靚裝泰菜店差唔多,但價錢就平好多,人頭二百蚊已經飽到反艇,性價比非常高。亞萊泰有得散叫亦有套餐,除左不設加一,仲有三款超特價菜式,好似$78泰式明爐蒸魚、$40四串泰式串燒同$58肉碎生菜包,兩至四位可點一款,非常抵食。不過見二人餐幾多野食,$318包小食、湯、主菜、蔬菜同甜品,所以最後我地都揀左後者。另外,野飲亦有買一送一。椰汁冰(半價後$15)椰汁味幾重,半價勁抵飲。芒果乳酸特飲(半價後$15)乳酸特飲飲之前記住先攪勻,乳酸味幾重,裡面有幾舊芒果,都幾好飲。泰式小食拼盤小食拼盤包由左至右包括素春卷、炸魚餅、雞肉丸同炸蝦餅,全部炸得香脆唔會成口粉,蘸埋泰式酸甜醬食幾好食。雖然每樣一口一件,但食晒都有啲飽肚。泰式大頭蝦冬陰湯冬陰湯可以分倒四碗,酸辣度啱啱好,幾開胃惹味,裡面除左大頭蝦,仲有秀珍菇同好多香料。泰式海南雞海南雞足有半件,份量好多,雞肉幾滑,碎骨唔多,我最鍾意蘸中間嘅辣醬食。馬拉盞鹹魚炒通菜通菜都係比較嫩,唔會太老太大條,用馬拉盞炒鹹鹹辣辣好惹味。泰式菠蘿海鮮炒飯(

椰汁冰(半價後$15)

椰汁味幾重,半價勁抵飲。

芒果乳酸特飲(半價後$15)

椰汁冰 & 芒果乳酸特飲

馬拉盞鹹魚炒通菜

通菜都係比較嫩,唔會太老太大條,用馬拉盞炒鹹鹹辣辣好惹味。

馬拉盞鹹魚炒通菜

泰式菠蘿海鮮炒飯(跟餐加$50)

菠蘿炒飯雖然睇落唔係好大個,但其實個菠蘿殼幾深,所以都分倒三碗,炒飯上面有好多肉鬆、蝦仁、腰果同提子乾,唔會太油,甜甜地幾好食。
泰式菠蘿海鮮炒飯

甜品

甜品有椰汁糕、班蘭糕同奇亞籽大菜糕,我最鍾意班蘭糕,煙煙韌韌幾好食。
甜品
總結,二人餐雖然本身冇飯麵,但野食都大份,兩個人食都好夠,加埋個炒飯其實夠三個人食。野食唔錯,環境乾淨企理,價錢仲好抵,下次有機會都想試下佢個$78明爐烏頭。
椰汁冰 & 芒果乳酸特飲
泰式菠蘿海鮮炒飯