2018-03-11
喺荃灣揼完骨,最近唔係二、三坡坊,就係大鴻輝!上次食過隔離果間放題,今次就試埋呢間滿屋日本料理。原本我都係麻麻地想食日本嘢,點知入門囗果刻比我見到“避風塘”系列,即刻變成有d興趣……係!我知!我唔應該抱住期望入去食可能會好d。初初入去見到放咗好多前菜、小食喺喥,有煮蜆、蒜茸蒸蝦、凍蝦、螺肉、中華沙律……等,心諗都覺得唔錯啦!我最鍾意佢比你自己夾,好過入紙等佢比,又比得少。凍蝦~冇食……唔知咩味!沙律菜~見到生晒鏽冇食。蒜茸蒸蝦~可以接受煮蜆~麻麻地蟹棒蟹籽沙律~正常味道出面仲有個雪櫃放咗d小食煙鴨胸~雪到硬堀堀溫泉蛋~比較正常飲品都有好款果汁熱情果汁~好味,酸may may~士多啤梨汁~難飲菠蘿蘆薈汁~唔錯同一時間我哋就開始填order 紙,食物種類比起隔離係多少少,佢仲有d期間限定~象拔蚌刺身,質素都ok,我係有encore嘅!不過竟然兩次都唔記得影。而刺身方面有11款,正正常常,中規中矩。我同以往一樣都係只喜歡食貝類,可惜今次得3款。帶子~係細細粒,唔夠鮮甜。赤貝~ok北海道角螺~同平時食嘅榮螺差唔多,冇特别。赤蝦~好似唔太新鮮咁甜蝦~ok希靈魚~ok三文魚、油甘魚、劍魚腩~ok一
沙律菜~見到生晒鏽冇食。
蒜茸蒸蝦~可以接受
煮蜆~麻麻地
蟹棒蟹籽沙律~正常味道
煙鴨胸~雪到硬堀堀
溫泉蛋~比較正常
飲品都有好款果汁
熱情果汁~好味,酸may may~
士多啤梨汁~難飲
菠蘿蘆薈汁~唔錯
赤貝~ok
北海道角螺~同平時食嘅榮螺差唔多,冇特别。
赤蝦~好似唔太新鮮咁
甜蝦~ok
希靈魚~ok
三文魚、油甘魚、劍魚腩~ok
一如既往總有d係我哋唔會點嚟食嘅!
燒得唔夠香口,咬落去好似好多油咁,好彩舊飯唔散又夠細。
鹽燒蝦~ok
鹽燒牛舌~有d酥味又硬,好難食!
鹽燒七味雞胸軟骨~嚟到竟然係普通雞軟骨!
燒菠蘿~燒完好似無燒過,好彩舊菠蘿係甜。
之前提過嘅避風塘系列,老實講…原先我係想去三坡坊食蟹,所以見到呢張就心心眼,完全冇諗過全店最伏係呢幾樣嘢!一開始就入紙order3款避風塘系列,見d相好吸引好想快d食,點知……等下等下,等到食晒所有嘢都未嚟!問咗d侍應好多次,個個都話入廚房睇下,睇完都冇回應。大佬呀~唔嚟就講聲,整唔整又唔講、有冇單又唔講,放題咪再入過紙囉!佢又話唔洗再入單、又話嚟緊架嘞,真係火滾!
避風塘芥辣粉炒鴨舌
果幾條鴨舌個賣相真係嚇死人,好似萬聖節用d手指咁!
隻蟹超細隻都預咗,仲要炸到乾晒好似食緊炸蟹殼咁!
避風塘頭抽炒海蝦
同樣炸到乾晒,仲要唔新鮮!
全晚最回本同最可取嘅一定雪糕,有期間限定。