2018-05-04
今日同太太慶祝生日, 去咗元朗雞地嘅呢間《Darci by Aldou》, 在Openrice見到好多人推介, 說這間小店環境好,食物質素佳, 結果亦令人相當滿意。呢間小店有一張戶外座, 旁邊放了些綠色植物, 令人感覺休閒寫意。至於餐廳裝飾甚有藝術感, 牆上掛著摺紙裝飾以及掛畫, 感覺時尚高雅。今天點了這個海鮮二人套餐, 價錢478元, 有齊海鮮拼盤,餐湯,兩個主菜以及甜品,價錢可謂相當超值。先介紹一下這個海鮮拼盤,有即開生蠔四隻,翡翠螺2隻,鮮花甲4隻, 以及南非熟蝦4隻, 分量來說一點都不少。即開生蠔品質佳, 蠔肉入口爽甜,帶有海水鹹味,夠新鮮,一點都不會腥。南非熟蝦亦非常鮮甜,肉質彈牙。 至於翡翠螺肉亦大大粒, 咬落彈牙爽口, 點買cocktail醬汁最match。是日餐湯是番茄蓉忌廉湯,茄味濃郁,吃得出用新鮮番茄製成,茄蓉打得夠滑溜, 酸味十足, 非常開胃。另外餐湯還伴著熱辣辣,脆卜卜的彼得包。 彼得包外脆內軟, 平時甚少機會吃到。主菜之一,香煎虎蝦比目魚配牛油忌廉汁, 比目魚扒有一吋厚, 肉質相當之新鮮。魚皮煎得非常香脆, 金黃色的魚皮滲出魚油的香氣。 牛油忌廉汁混和墊底的麵
主菜之一,香煎虎蝦比目魚配牛油忌廉汁, 比目魚扒有一吋厚, 肉質相當之新鮮。魚皮煎得非常香脆, 金黃色的魚皮滲出魚油的香氣。 牛油忌廉汁混和墊底的麵粉粒, 非常好味。 仲有新鮮的bb鮮露筍,咬落幼嫩。 整體來說, 這一道主菜的質素真的能夠媲美高級西餐廳。
餐飲可選擇芒果菠蘿果茶, 裏面有鮮果肉, 感覺相當清新亦不會太甜。
最後甜品選擇了檸檬蛋白撻,檸檬酸道十足, 配上焦糖醬中和一下酸度,為太太的生日晚飯畫上完美句號。