2017-12-19 1659 views
正所謂好頭好尾,今年1月去左一次長洲,12月就梗係要去多一次啦,喻意由年頭玩到去年尾嘛~~上次黎以掃街為主,今次就要試新野,所以鎖定左呢間特色小酒BAR。呢度除左有手工啤酒(最平$45就有交易)之外,由前菜、小食、主食、甜品、CAFÉ,一應俱全,價錢係遊客區黎講都算抵同朋友兩個人,叫左水牛城雞翼、芝士球、炸魷魚配墨汁酸忌廉醬、墨西哥忌廉飯水牛城雞翼 ($30四隻)因為係新鮮炸出黎,所以上枱果陣已經聞到陣陣醬香味。雞翼炸到岩岩好,外層脆卜卜,內層嫩滑有雞汁,不過略嫌醬汁唔夠多芝士球 ($26七大粒4細粒)作為一個芝士怪,最期待就係食呢個可以拉絲既芝士球。只可惜店員炸完之後無即刻送上枱,所以到我食果陣只係暖,而且已經拉唔到絲啦….加上外層炸粉好厚 且炸到非常硬,用叉要吉到扁先吉得入,唔推介呢款小食炸魷魚配墨汁酸忌廉醬 ($38)由於已經唔記得自己叫左乜,所以見到呢碟炸魷魚配個黑色既醬果陣呆左,我仲以為係蠔油試左啖之後有驚喜,居然個醬無腥味之餘,又有微微魷魚味,再配上酸忌廉既酸味,兩個人好快KO左呢碟魷魚墨西哥肉醬忌廉飯 ($45)呢個飯同我想像有少少出入,本身以為係忌廉飯,但實際係肉醬加一

水牛城雞翼 ($30四隻)
水牛城雞翼

因為係新鮮炸出黎,所以上枱果陣已經聞到陣陣醬香味。

芝士球 ($26七大粒4細粒)
芝士球

芝士球

炸魷魚配墨汁酸忌廉醬 ($38)

炸魷魚配墨魚汁酸忌廉醬

墨西哥肉醬忌廉飯 ($45)
呢個飯同我想像有少少出入,本身以為係忌廉飯,但實際係肉醬加一球忌廉

不過味道唔錯,加上辣辣地,係一個咁凍既環境下食佢暖暖身都唔錯
墨西哥肉醬忌廉飯
肉醬除左有瘦牛肉粒之外,再加上粟米粒、紅腰豆、洋蔥粒,口味好豐富!!
不得不提,呢個飯既份量絕對對得住呢個價,肉醬更幾乎比飯多
如果係奶類製品既愛好者,就記得撈埋忌廉黎食,添加奶油香

雖然平時係市區都可以食到類似既野,價錢可能都差唔多,難得入黎長洲未必會揀佢
但我又覺得坐係度食野,吹吹海風,同朋友吹下水,望住大部分都係外藉旅客既行人路,都幾有渡假FEEL
2017-12-16
$70 (Lunch)
水牛城雞翼