2019-05-16 3884 views
2年前慶祝朋友生日,食過位於尖沙咀的塚田,佢既美人鍋令人回味,所以今晚就同友人一齊去左沙田果間再食下。這間分店跟尖沙咀不同的地方,就是門口位置已經見到開房式廚房入面放著美人鍋的火鍋配料,顏色奪目,吸引不少行過的途人停留。餐牌太多款式可以選擇,最後還是點了一個套餐。Bijin Combo ($598),呢個美人鍋餐都幾抵,除左有鍋物之外,仲有美人卷、刺身、烏冬同埋甜品,另外加錢仲有飲品呢!三文魚牛油果美人卷,呢款美人卷其實外面就像越南米卷的外皮,內裡除了有三文魚刺身,還有牛油果、cream cheese同埋蔬菜,幾fresh!三色刺身盛合,包括有吞拿魚、帶子同埋三文魚,這幾款都好新鮮!美人鍋,點了原味的美人鍋,個鍋上的時候是一舊好似啫喱狀的湯底,煮滚口店員會先盛一小碗湯給你試試,然後再會把火鍋配料放入鍋內,淨係睇個樣都覺得好味!個湯非常鮮甜,好好飲。火鍋配料包括有雞、雞丸、菜、蘿蔔、魚腐等。這些配料都好吸收湯的味道,非常惹味!立魚($168),估唔到立魚打邊爐原來都好好食架!店員介紹我們食是日推介的海鮮,平時立魚刺身就食得多,打邊爐就真係第一次,熟食仍然食到立魚獨有得味道,而且又冇骨!芒
餐牌太多款式可以選擇,最後還是點了一個套餐。
三文魚牛油果美人卷
三色刺身盛合

美人鍋
美人鍋

𩶘魚

芒果石鍋雪糕新地,這個是套餐的甜品,除了有少許芒果外,還有雲尼拿味雪糕和cheese cake,幾特別!
炙燒生薑走地雞
灸燒生薑走地雞($198),這款雞非常嫩滑juicy,配上生薑汁更加能提起雞肉的鮮味!

總括黎講,雖然價錢並唔算便宜,但食物質素高質,而且店員服務都不錯,會主動加湯。值得再次光顧!
2019-05-13
三文魚牛油果美人卷