假日有時都會早少少起身,為左去食個Brunch,知道元朗一直有一間人氣高企既Cafe,每次經過都大排長龍,為左避開人龍,今日特登一早店舖開門就去到!環境位於元朗劇院附近,比較入既位置,Cafe又唔算好細,都有室外位置可以坐,地段比我既感覺旺中帶靜,幾休閒既感覺。餐牌價錢最平$68就有交易,中午想鋸扒,食澳洲西冷都係$118,每份Lunch Set都包餐湯及茶,價錢相宜。餐湯是日餐湯係忌廉湯,都幾濃稠,忌廉味夠。美式雞扒煙肉芝士漢堡配吉列炸蝦&咖哩粗薯條 $68賣相吸引,漢堡包頗為大個,麵包係用上有芝麻果款,不過麵包就略為易塌,而内裡既雞扒燒得好香,有啲似日式燒雞既味,肉質都幾嫩,煙肉有兩、三片,每啖都咬到肉,芝士就只放一片,漢堡包面積較大,得某啲位食到芝士,放多一片味道會更全面。而吉列炸蝦&咖哩粗薯條十分香口,咖哩粗薯條估計係灑上咖哩粉再炸,每條都微微金黃色,食落咖哩味唔重,但味道都不錯。香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律 $88餐廳招牌之一,見好多人都會點呢款,好抵食,皆因$88食到咁大塊咁厚身既豬肉眼扒!接近1個硬幣既高度咁厚,表面燒既紋路不錯,入口都帶有焦香味,不過始終咁

餐牌

餐湯
是日餐湯係忌廉湯,都幾濃稠,忌廉味夠。

美式雞扒煙肉芝士漢堡配吉列炸蝦&咖哩粗薯條 $68

香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律 $88
香燒美國肯瓊香料豬肉眼扒配燒菠蘿&雜菜沙律

餐廳招牌之一,見好多人都會點呢款,好抵食,皆因$88食到咁大塊咁厚身既豬肉眼扒!接近1個硬幣既高度咁厚,表面燒既紋路不錯,入口都帶有焦香味,不過始終咁厚,燒既時間一定唔短,久之肉質就會偏乾偏韌,好難控制,呢塊都不乏有此問題。

(左)芒果多多冰 $48 及 (右)紅紅芝芝 $48(跟餐飲品半價 $24)
芒果多多冰及芝芝紅紅(跟餐半價各$24)

芒果多多冰
芒果味較薄弱,但夏天飲都幾消暑。

紅紅芝芝
芝芝即係芝士奶蓋,不過分層做得不明顯,芝士奶蓋唔多,但都有鹹香味,紅紅即士多啤梨,似糖漿沖成,一開始飲覺得味道平平,但愈飲愈好飲,成杯飲哂~

總括而言,假日早上去Cafe嘆個Brunch加杯咖啡(今日太熱,飲左消暑類凍飲),真係忙碌打工仔生活苦中一點甜,加上價錢唔貴,難怪小店如此受歡迎。
2019-06-15
$80 (Lunch)
美式雞扒煙肉芝士漢堡配吉列炸蝦&咖哩粗薯條
芒果多多冰及芝芝紅紅(跟餐半價各$24)