2018-09-09 4578 views
Blue Monday 收工後就同朋友一齊去尖沙咀行街,行到入夜。我地本來想出返旺角食晚飯,但朋友又狂話肚餓,於是就係呢頭覓食 😋 尖沙咀真係有好多好吸引既餐廳,我都特登入過黎幾次,為既就係食餐豐富高質既午餐或者晚餐~我地行到去廣島過江龍之稱既「霸嗎拉麵」,見因爲早所以未有排長龍既情況,就即刻入去食拉麵!聽過咁多霸嗎拉麵既好評,但就未真係入去試過,今次一定要抓緊機會食返一次!😎過左冇耐大約7 點幾既時候,餐廳入面已經人山人海,坐到幾滿下,所以我都唔好意思影餐枱擺設,怕被拍者唔中意俾人放上黎,所以唯有快速地影下餐廳樓頂既環境~餐牌係以一本幾頁既小書作為藍本,囊括左各款特色拉麵、小食同飲品,仲有埋精美既插圖添,好照顧到顧客既需要 👍🏼呢張自選拉麵紙好清晰簡潔,先選麵既軟硬度、油既分量、走唔走蔥花同筍等等,有得自由配搭出自家口味 😋另外有一張點餐紙係專為期間限定既兩款拉麵而設既,我地都專程點左一碗檸檬豚肉拉麵試下 🍋🥓🍜每張枱既旁邊都放有調味架、筷子筒、牙籤同小碟。調味架上放滿多款調味料,包括七味粉、蒜粉同豉油等等,任君選擇。大家可以因應自己既需要同喜好加入適量既調味料,令食物既味道更上一層

大家可以因應自己既需要同喜好加入適量既調味料,令食物既味道更上一層樓。

灸燒豚肉味玉拉麵 $88

拉麵既豚骨湯頭咸淡適中,而且比我平時食開既豚骨湯頭濃好多好多,非常入味~ 拉麵煙韌爽口,我揀左普通既硬度,軟硬適中 🍜 拉麵既質素好唔錯,我食到停唔到口~

灸燒豚肉份量亦都好足料,個片厚厚既豚肉係真係大過我隻手掌,厚度亦都好合心意🍖😍 由於豚肉係灸燒既過程中,脂肪部分既油分被逼出,所以大大減低左食客入口既油膩感,香滑惹味 😋

燒過既豚肉令湯頭帶有濃濃既香烤味道,再加埋溏心蛋、筍同埋其他配料,令到成個拉麵充滿多重味道,我地都好中意呢款別緻既拉麵。

檸檬豚肉拉麵 $78

朋友比較中意試新口味,所以點左檸檬豚肉拉麵。我地都係第一次見到檸檬口味既拉麵 ,成個湯底都係偏黃色,上面放滿西蘭花🥦、木耳等等既配料,仲有一兩片檸檬🍋~

我因為好奇,所以都試左幾啖,估唔到味道唔錯,唔係檸檬汁個種單純既酸,而係好清新既檸檬香氣,令豚肉湯頭多左一點小清新,愈食愈過癮,大家不妨一試 🍋🍜

當日既晚餐係一個美好既體驗,食物味美不在話下,服務員既服務態度親切,令我地食得舒服~
2018-08-27
  • 炙燒豚肉味玉拉麵