2020-12-19 1045 views
由於飯腳同事放假,女朋友又極度討厭拉麵嘅關係,我決定自己一個黎度一蘭拉麵享受一下獨獨嘅拉麵午餐。尖沙咀一蘭喺棉登徑嘅地庫,入餐廳前要先行樓梯落地庫,我戰戰兢兢地行落去,好似驚住餐廳冇人得自己一個好尷尬咁。 入到一蘭,餐廳比想像中熱鬧,今日淨係開左屋台果半邊,「自修室」位就因為客人唔多所以暫時開放,仲諗住有得坐下「自修室」懷緬下以前讀書坐自修室嘅青蔥歲月。 入座前職員都好有禮貌問我做左一蘭會員未,因為而家入會可以即時用會員即分換取加半份麵底!餐廳都好細心準備信封做口罩暫存袋。餐牌比以前一開業果陣色彩繽紛左,多左圖片形容食物/甜品。例牌一蘭拉麵可以俾客人選擇自己喜歡湯底嘅濃度、油膩度、辣度、蒜泥、蔥、叉燒同麵嘅硬度。 我揀嘅口味係根據之前有個post講日本一蘭員工普遍認為最好食嘅combination!拉麵賣相好靚,連放喺枱面嘅角度都應該係教導過d員工,一蘭個logo正正向住客人。湯底真係冇得彈,夠香濃、辣度岩岩好唔會搶左湯底嘅香味。 叉燒用上瘦肉味道濃郁,不過薄切得三塊份量比較少。麵嘅硬度對我黎講岩岩好,不過份量就非常少,食左兩啖已經就黎冇哂要加麵。建議加麵嘅硬度選擇個人喜好嘅軟一個等級

一蘭拉麵

建議加麵嘅硬度選擇個人喜好嘅軟一個等級,因為加麵係唔連湯,軟一級加落稍涼嘅湯,口感會好d。

半熟鹽味蛋

最後梗係食加嘅半熟蛋,疫情關係,蛋殼要自己剝衛生d,餐廳都有附上消毒紙巾供客人使用。

食一蘭嘅回憶都係深夜凌晨時份,希望疫情後可以再喺深宵時份再嚐一蘭拉麵!
Type of Meal
Lunch