好耐冇去過樓上café,感覺次次都試伏咁,一般D野食都做得麻麻地,今次呢間樓上café 就俾到驚喜我啦~不過café 環境較為狹窄,有”搭枱”情況出現,亦有限時90分鐘用餐時間,可能就冇一般café坐得咁舒適。我地一坐低就睇中左佢既2人套餐 ($298,openrice 有8折*),份量相當多,套餐已包括餐湯、沙律、小食拼盤(+28)、兩個main course、兩杯飲品、一道心太軟(+25)。餐湯--忌廉南瓜湯忌廉南瓜湯~ 湯做得非常濃稠,口感幼滑,味道清新,甜蜜可口,非常滋味。沙律簡單沙律醋點綴沙律菜伴菠蘿,清新清甜,非常解膩。小食拼盤小食拼盤有法蘭克福腸、薯角、唐揚雞塊,香腸滋味可口,但雞塊沾粉略為過多,炸得未夠火喉,偏稔。至於薯角,若似小妹一樣喜歡食薯條類炸物,呢個都算唔差,薯角大大塊,外脆內軟。不過呢個拼盤唔太特別,$28都合理,不過我食晒成個餐就好飽啦。主菜- 安格斯牛肉手工竹炭漢堡有一吋厚的漢堡牛肉,肉質較為軟腍,脂肪不多,肉汁尚可,未夠彈牙,有一層芝士加添風味,如無芝士,肉味略淡,不過cafe來說已算水準之上。主菜-日式青蟹籽大蜆芥末扁意粉呢個忌廉非常厚身,太過濃稠,食

我地一坐低就睇中左佢既2人套餐 ($298,openrice 有8折*),份量相當多,套餐已包括餐湯沙律小食拼盤(+28)、兩個main course、兩杯飲品、一道心太軟(+25)。

餐湯--忌廉南瓜湯

沙律
簡單沙律醋點綴沙律菜伴菠蘿,清新清甜,非常解膩。

小食拼盤
滋味二人小食拼盤

$28都合理,不過我食晒成個餐就好飽啦。

主菜- 安格斯牛肉手工竹炭漢堡

主菜-日式青蟹籽大蜆芥末扁意粉
日式青蟹籽大蜆芥末扁意粉

呢個忌廉非常厚身,太過濃稠,食落會好濟,而且做唔到滑溜感覺,淨係覺得好飽好heavy,不過調味唔錯,很香濃。而大蜆冇想像中大,有點黏殼,味道尚算鮮甜,肉質厚實。

飲品--Oreo脆脆朱古力冰沙
Oreo脆脆朱古力冰沙

冰沙滑不溜口~朱古力味香甜可口,好味呀!

飲品--水蜜桃冰沙
水蜜桃冰沙
呢杯都係做都好滑,但水蜜桃味欠奉,未至於去到假甜味,尚算清甜。

甜品-抹茶心太軟
抹茶心太軟
抹茶心太軟

心太軟粉漿過多,導致不太流心,食落味道生硬,甜味過左龍,配搭的雪糕亦太硬,不夠綿滑,呢道甜品係今餐的一點點污點呢。

*總結黎講,二人套餐 ($298) 19:30前離座/21:00後入座有全單8折,加埋一計返都係$250左右,份量足,味道亦不俗,仲有貓貓相伴,相當寫意又抵食。
滋味二人小食拼盤
Oreo脆脆朱古力冰沙