茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
Ruths Chris 曾經係我每一年都必定拜訪嘅地方, 但近年已經逐步被取替。今次剛巧HSBC x restaurant week 有價錢相宜的套餐供應,而且係我最鍾意嘅crab cake,二話不說就即刻訂枱。前菜叫咗個湯,一個牛肉他他。湯有蟹肉,粟米,chowder係一種質地好傑身的湯,似中式粥。牛肉他他沙律,牛肉醃好, 薄切 ,加上新鮮嘅沙律菜,芝士片, 醒胃美味。主菜當然係叫咗我地最鍾意食嘅crab cake 以及 加大了份量的大蝦菲力牛排(+275由 4oz upgrade到8 oz),其實4oz係真係唔會夠食。而且個set唔包飲品,可能我地又冇開酒, 而且唔係西人, d 侍應唔夠殷勤同以前一樣,main course 用溫熱了的碟上,如果同佢講話 for share, 佢會多準備兩隻碟畀。crab cake 啖啖肉,但不知是否我咀食 刁鑽了,始終覺得冇之前咁重牛油香大蝦菲力,牛排剛好medium rare,生熟度一向不會錯手。 大蝦有驚喜,雖然比較硬身,一都唔彈牙,但係有燒烤嘅鹹香。其他side dish是合乎水準之作。最驚喜係個甜品— mini StrawBerry ch

前菜叫咗個湯,一個牛肉他他。

crab and corn chowder

牛肉他他

crab cakes

大蝦菲力

其他side dish是合乎水準之作。

薯蓉

忌廉菠菜

最驚喜係個甜品— mini StrawBerry cheesecake, 個餅底好硬,但芝士好滑,好濃,泊得住文華
本身都唔覺飽,食完即係飽曬。
mini strawbeery cheesecake

下次再嚟過應該會主力係食甜品,會選擇中午 嘅時候黎,唔使有bad feel。
Dining Offer
Credit Card Offers