油尖旺少有坐得舒服又價錢相宜嘅雲吞麵店,不時經過見到小蓉麵家個招牌但一直未試過,今次下午茶時間冇乜人就坐低品嘗下招牌鮮蝦雲吞,睇食評都多人讚應該唔差得去邊,麵睇相就似乎唔太爽口所以揀咗河粉。嚟到都幾大碗,河粉好多但湯唔係好夠,影張快相已經索晒咁滯,可能“扣底”會好d😕 首先試啖湯,湯底同舗頭装修一樣咁清雅⋯意思係非常之淡!代表冇味精?但真係清到一個點🙃雲吞係唔錯冇拆到招牌,都幾多蝦🦐ok鮮,豬肉亦唔太肥,魚蛋就好一般同包裝買返屋企打邊爐嘅貨色相近,因為湯河冇乜味就比平時加更多醋同辣椒油,不過辣椒油竟然一d都唔覺得辣!(本身唔係超食得辣) 色水亦麻麻地偏黑色咁,亦唔夠香,辣椒油味道對麵檔嚟講都好重要,有時貴d食池記係為咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒醬..所以最後冇辦法食剩了一半河粉,平時係盡量唔嘥嘢,可惜,可能“加色”會好味d? 不過呢度牛腩同牛筋係冇得拼雲吞,或者牛筋腩同豬手味道會濃一些吧。總括嚟講$34一碗雙拼加上個室內環境,今時今日係幾抵食,但係味道真係非常一般,要特別讚係有懷舊酸蘿蔔提供👍
睇食評都多人讚應該唔差得去邊,
麵睇相就似乎唔太爽口所以揀咗河粉。

嚟到都幾大碗,河粉好多但湯唔係好夠,影張快相已經索晒咁滯,
意思係非常之淡!代表冇味精?但真係清到一個點🙃
雲吞係唔錯冇拆到招牌,都幾多蝦🦐ok鮮,豬肉亦唔太肥,
魚蛋就好一般同包裝買返屋企打邊爐嘅貨色相近,
因為湯河冇乜味就比平時加更多醋同辣椒油,
不過辣椒油竟然一d都唔覺得辣!(本身唔係超食得辣)
有時貴d食池記係為咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒醬..
所以最後冇辦法食剩了一半河粉,平時係盡量唔嘥嘢,
或者牛筋腩同豬手味道會濃一些吧。

總括嚟講$34一碗雙拼加上個室內環境,今時今日係幾抵食,
但係味道真係非常一般,要特別讚係有懷舊酸蘿蔔提供👍
雲吞魚蛋河
2020-10-06