2020-10-10 1497 views
愈黎愈多人中意去cafe食件cake、打個卡,諗落個消費其實都吾平😵一件cake、一杯latte都講緊要50蚊🧐仲要有啲個位置都幾偏僻或者幾遠。除咗新興嘅cafe同埋甜品店外,中式糖水店都喺香港佔咗一個重要嘅位置,芝麻糊、合桃露等種類深深咁刻喺香港人心中。我住附近吾系話冇中式糖水店嘅,不過戈間都食過幾次喇,得知炮台山戈邊都開咗間新嘅,都有啲興趣試試😁糖水款式都系好傳統戈啲款,中式糖水其中一個咁受歡迎嘅原因相信同價錢都有直接嘅關係,每碗都系講緊廿幾蚊左右,堅系平,加雞蛋、蓮子、湯圓、芋圓都系講緊加4蚊咋😆由細到大最中意食嘅中式糖水就系椰汁西米露,因為自己本身都幾中意椰汁,逢系加咗椰汁嘅糖水/ 甜品我都中意🤍呢碗嘅椰汁味相當濃😋又吾會話溝咗好多水,真材實料👍🏼西米嘅數量都好多啊,一路食西米加埋椰汁嘅味道好甜☺️然後叫咗個木瓜雪耳露,好似吾系度度都會有呢款糖水,其實自己整一啲都吾難,好多菜式都系咁,不過自己要整戈陣又吾想整😂喺度叫都未嘗不可。裡面嘅木瓜有幾舊,都好大舊吓,味道清甜。雪耳嘅數量都吾少,好中意佢真系夠足料😍雪耳索埋啲糖水清甜又有咬口。合桃糊真系好經典,逢親有嘅地方我都會叫。合桃糊嘅

香芋椰汁西米露

木瓜雪耳露

合桃糊真系好經典,逢親有嘅地方我都會叫。合桃糊嘅質感好稠身,做到呢樣野即系夠正宗,飲落去系有超重嘅合桃味,真系好似食緊合桃咁☺️
合桃糊

合桃糊我系加咗芋圓,後尾諗番先覺得呢個組合好怪🙈都系分開食會好啲。芋圓分為紫薯圓同埋芋圓,見到長條型嘅芋圓感覺好治癒哈哈。芋圓同埋紫薯圓都有小小煙韌嘅。
2020-10-02
$35 (Last Night Supper)
香芋椰汁西米露
木瓜雪耳露