都有一段時間冇食鼎泰豐,今日反正唔駛等,就同屋企人入去食lunch.蒜香粉皮肉蒜頭夠多夠晒香,豬腩肉唔會過肥,好林,粉皮好夠滑。什錦豆乾絲豆腐乾木耳粉絲等,加上好香嘅麻油同陳醋等調味,極佳配搭,必食之選👍🏼四喜烤麩上海菜好常見嘅前菜,雖然唔係咩特別菜式,但味道的確唔錯香酥蝦餅就如其名,香香軟軟,唔係假嘅蝦餅,真係有蝦味㗎🤣小籠包唔需要多講,鼎泰豐小籠包最出名皮薄餡靚多湯汁,好味,無論幾時食佢地都能夠保持水準👍🏼😋油炸排骨湯麵&排骨蛋炒飯其實鼎泰豐嘅排骨又係好出色,雖說油炸,但完全唔似其他上海菜餐廳落好多粉去炸個種排骨。食落唔似係炸,唔會有油膩,粉多過肉嘅感覺。湯麵麵質適中,唔會過林,湯亦好清,冇「味精湯」感覺;而炒飯味道亦唔錯。最後加埋個甜品,豆沙小籠包👍🏼鐘意食豆沙嘅你係冇可能唔食!皮夠薄,豆沙餡勁多,超級好味😋可能有時大家都會講鼎泰豐有咩咁特別呀,係有名氣姐,但我真心覺得每次去食佢都保持到水準亦唔會令人失望,所以有名氣係有原因嘅😊

蒜香粉皮肉
蒜頭夠多夠晒香,豬腩肉唔會過肥,好林,粉皮好夠滑。

什錦豆乾絲

四喜烤麩
上海菜好常見嘅前菜,雖然唔係咩特別菜式,但味道的確唔錯

香酥蝦餅
就如其名,香香軟軟,唔係假嘅蝦餅,真係有蝦味㗎🤣

小籠包

油炸排骨湯麵&排骨蛋炒飯

最後加埋個甜品,豆沙小籠包👍🏼
鐘意食豆沙嘅你係冇可能唔食!皮夠薄,豆沙餡勁多,超級好味😋

2020-03-07