2021-07-21 302 views
久違了的一蘭想當年食一蘭都係喺銅鑼灣食,排隊人非常多一面難求。尖沙咀開咗咁耐都未試過,今日同班fd玩夜左,就即刻去食下舊時嘅風味,回憶下今次照舊都係點左個叉燒拉麵,一個拉麵,成個靈魂就係會喺個湯度,湯味有濃厚嘅豬骨味道,食得出唔係味精底,唔會死咸重味,口感清新,拉麵底爽口彈牙,配埋湯食好好食,唯獨是個叉燒,我覺得失左個水準,淡味口感鬆散,比起我以前喺銅鑼灣食,好似差好遠。總結:香港依家想食一碗有質素嘅拉麵,其實比比皆是,有好多拉麵店嘅水準已經超越一蘭,咁嘅價錢嘅一碗拉麵,我覺得唔算特別突出,水準比我以前識嘅低左,仲有少少失望,可能佢實在太出名,有個期望光環喺度,食過今次,都未必會再幫襯佢,不過佢有個好處就係開得好夜,夜晚都可以食到碗暖暖嘅拉麵。
久違了的一蘭

2021-06-28