2020-11-07 1733 views
同朋友喺荃灣揾食,因為要坐下食下傾下,所以要避開最繁忙嘅地段,行遠啲去咗荃灣廣場。睇完水牌,朋友話想去莆田食。平日夜晚唔多人,3個人食畀張6人枱,可以坐得鬆動啲,又有多餘櫈放袋。喺諗緊食咩嘅時候,待應送上免費前菜 - 文旦柚及醃蘿蔔。柚好甜,鍾意食嘅可向餐廳購買($138一箱,有4個);醃蘿蔔酸酸甜甜好開胃。叫了一碗莆田扁肉湯,其實係紫菜魚皮餃湯,扁肉味道唔錯,但本人並唔覺得啲水係湯(始終都只係鍾意老火湯)。另外叫咗三個餸同一個主食 - 咸香黃花魚(夠脆但稍咸)、莆田荔枝肉(似咕嚕肉,份量足,但荔枝肉得兩粒)、芋頭鴨(熱辣辣,外皮好脆,被芋頭蓉包住嘅鴨肉一啲都唔油膩)同興化炒米粉(炸紫菜好味道)。

• 芋香鴨