係外國生活過時,已經聽過香港開咗間來自日本嘅綠茶店,期待緊返香港個時一定要去一次,係九月頭終於去到。我哋一行三人,為咗一日16份限量嘅蕨餅,九點幾就已經去咗排隊,仲排第二。 係the one中庭攞籌,之後上到去18樓等佢安排入去。外面景色可以望到尖沙咀,紅磡,遠眺中環,維港景色。入到去已經有個茶壺放咗係度,侍應話係培茶,入落口幾清新,唔會話苦。因為係11點,所以點都要叫個飽肚嘅食物,就叫咗個冷抹茶烏冬定食。個烏冬係就係冇綠茶味架啦,不過個口感好彈牙,唔會話煮過頭,而且我最欣賞嘅係佢哋個汁,點完之後令到成個烏冬加分。最失望嘅係佢哋個飯,上面個啲粉話係有梅子,但係就唔多感覺到,不過整體黎講呢個定食都不錯。食完main嘅,緊係要叫甜品啦。第一個就係抹茶生茶啫喱。佢啲啫喱同丸子唔會粉,但係個雪糕係超級快溶,所以食果時要快。另外,我哋都叫咗個培茶生茶啫喱。同上一樣啦,比較個雪糕,我個人鍾意抹茶多啲,因為我係綠茶控。但係培茶嘅茶味都好濃,睇你哋嘅個人取向啫。之後就係個抹茶加黑蜜糖冰。綿綿嘅冰唔會一舊舊,入口即溶。加咗抹茶同黑蜜糖糖漿唔會話太甜,味道適中,是一個不錯之選。排咗咁耐隊,終於等到抹茶蕨餅

係the one中庭攞籌,之後上到去18樓等佢安排入去。
外面景色可以望到尖沙咀,紅磡,遠眺中環,維港景色。
抹茶烏冬定食

食完main嘅,緊係要叫甜品啦。第一個就係抹茶生茶啫喱。
抹茶生茶jelly
培茶生茶jelly
抹茶金時冰(抹茶+黑蜜糖)
抹茶蕨餅
排咗咁耐隊,終於等到抹茶蕨餅。奉上抹茶同黑蜜糖糖漿,蕨餅好冧,啲粉包住蕨餅唔會跌出嚟整到周圍都係。真係超級值得一試,排咗咁耐隊係值嘅!
年糕薄茶甜湯
係右上角個年糕薄茶甜湯,成個湯都好苦,勁後悔order左呢個,加埋紅豆都係好苦。不過都有過人之處,就係個年糕,口感嚥嚥靭靭,算是不錯。不過唔鍾意苦嘅人就唔好點啦。
最後食到飽飽咁離開
2015-09-04
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
抹茶烏冬定食
抹茶蕨餅