luckiefoodie852
中環蠔放題!蠔控的召喚!!喜出望外!!
luckiefoodie852
Level 4
2022-12-22
Follow
位於中環的喜多嬉牡蠣屋,主打來自日本岡山懸的牡蠣,每天新鮮直送到港,牡蠣放題
60分鐘 $398
90 分鐘 $498
我地就揀咗 1個鐘由頭蠔到尾🦪🦪
餐廳以QR code menu落單,唔怕漏。㩒入去睇真係全部都係蠔,仲有扇貝,刺身,串燒,飯,麵等主食,主角牡蠣更有多款不同的煮法,生,熟,焗,炸,烤,簡直要高呼Oishi Oyster!
餐台上一早已擺放放好一盤六味的自家醬汁,有蒜蓉醬,泰式辣醬,XO醬,孜然醬,醬油,月見汁.
先來一個喜多嬉九品做頭盤
九宮格頭盤賣相10分精緻,重點係每款都好好食呀,上面擺放著廚師的推介個新鮮時令的食物,所以頭盤有機會並非每次都一樣的以我當時食到的有

🔸️天婦羅紫蘇葉吞拿魚蓉,要用大大粒豐富的鮮魚味個脆脆的紫蘇葉十分有口感
🔸️象拔蚌刺身,日本直送鮮味十足
🔸️天婦羅秋葵,健康爽口
🔸️燒鳥串雞軟骨配月見玉子,外脆內軟食落有肉汁
🔸️二食燒活鰻魚,魚香又軟腍
🔸️日式沙律, 清新開胃
🔸️喜多嬉牡蠣茶漬飯,  哩嗰茶漬飯超級出色,湯底以蠔殼及其他海鮮熬製而成的非常鮮甜,米飯全吸收了濃湯的鮮味這個一定要 encore

終於來到主角上場了終於來到主角上場了

🔮牡蠣刺身
大大隻即開牡蠣,肥美香滑,食落不但有海水味,配上木魚花,日本醬,油醋等組成的土佐啫喱及微辣蘿蔔蓉,更加提高了蠔的鮮味,滑嘟嘟入口,完全是味蕾的享受呀!

🔮鐵板烤牡蠣
上台時已經聞到陣陣的蠔味,牡蠣烤好後還是肥肥的,廚師烤的火喉剛剛好,沒有烤得過熟,蘸上蒜蓉醬或XO醬,更加惹味
食完這兩盤後可之後,其實已經覺得抵咗,所有蠔都新鮮肥美,有本事你真的可以食到回本為止

🔮烤元貝
元貝也是放題任食的,大大粒鮮甜美味,鮮味十足

其實食完一打蠔和半打元貝後,都已經飽飽地,不過為食的我們還未想停口,再order了一些串燒燒物
🔸️燒了三角雞胸軟骨~香脆爽惹味有嚼口
🔸️成吉思汗羊肉串~羶味濃郁
🔸️燒鳥心~燒汁味美
🔸️燒鳥皮蝦餃串~蝦膠彈牙,蝦膠吸引了雞油香味,更添惹味
🔸️ 小竹筍 ~新鮮爽脆
🔸️活燒白鰻魚串~魚肉厚而肥美
餐廳以傳統木系日式裝修,最特別係門口以麻繩魚網吊起一隻隻的蠔殼,非常別緻,切合主題.
Like
Ratings