食完兩款amuse-bouche就正式進入六道菜嘅chef’s degustation menu環節🤩▪️Tuna tartare (starter)首先出場嘅係吞拿魚他他配Osetra鱘魚子醬 甘香嘅吞拿魚周邊圍上citrus dressing 唔會淨係得吞拿魚嘅脂肪感 食落感覺好match▪️Blue lobster🦞 (starter) 接住落嚟有爽口彈牙又肥美嘅藍龍蝦 伴碟嘅龍蝦sauce加咗八角熬製 配上鮮甜嘅紅椰菜puree做一個contrast 食完都唔會覺得滯▪️Black truffle tagliolini (main)餐廳招牌菜之一就係黑松露意粉 黑松露喺上枱前喺港女面前即刨 每次食呢道菜最興奮就係見到落truffle rain呢個環節 可見黑松露嘅量係絕不手軟 每啖都食到黑松露😍 意粉都係由餐廳新鮮制造嘅 好重蛋香味 口感煙韌夠哂al dente▪️Red prawn linguine🦐 (main) 餐廳另一個招牌菜就係紅蝦意粉 隻紅蝦同港女隻手一樣長 蝦肉十分有彈性 記得要將蝦頭嘅膏拌落意粉一齊食🍝 蝦膏嘅鮮味同蕃茄汁完美包圍住每條意粉 簡直係衝擊住港女嘅味蕾▪️

▪️Tuna tartare (starter)

▪️Blue lobster🦞 (starter)

▪️Red prawn linguine🦐 (main)

▪️Turbot🐟 (fish main)
多寶魚好滑又唔腥 略為平平無奇 但作為一道間場嘅菜不過不失

▪️Mayura beef sirloin🥩 (meat main)
餐廳建議牛肉嘅生熟度要medium rare 肉質十分嫩滑亦好juicy 咬落有口感但唔係一啲都唔韌 唔好見得一塊肉好似好少咁 港女食到呢道菜已經有九成飽了

▪️Aged pigeon🕊️ (meat main)
血鴿age過之後嘅味道大大減少咗陣羶味 肉質亦都更加軟糯 難得可以喺香港食到咁好食嘅法式血鴿

▪️Chocolate gelato with cherries (dessert)
港女覺得用gelato作為甜品真係恰到好處 搭配車厘子🍒食嘅朱古力gelato唔會太甜 旁邊仲有啲脆脆增加口感 為呢個摘星之旅畫上完美句號
2023-07-08