plc9129
plc9129
Level 2
2025-11-20
Follow
中環士丹利街「大阪燒過江龍」Lunch 食的:望住師傅整大阪燒,慢等都值得!

中午喺中環搵 Lunch,坐喺鐵板bar枱前,全程望住日本師傅整大阪燒,雖然等嘅時間確實有啲長,但睇住個過程同最後上枱嘅效果,覺得完全抵返晒!

日本師傅喺鐵板度整大阪燒好認真,每步都慢工出細活,火候控制得好緊慎,驚啲大阪燒煎過火變硬。我坐喺度望住佢手腕輕輕翻動鐵板鏟,聽住食材喺鐵板上「滋滋」作響,蛋香同肉香慢慢飄過嚟,等嘅時候反而多咗份期待,唔會覺得枯燥。

終於等到大阪燒上枱,最窩心嘅係師傅直接用個熱辣辣嘅鐵板裝住上嚟,啲熱氣一路冒,蛋餅邊位依然脆卜卜,醬汁配合得剛剛好,中間保持住嫩滑。咬落去有蛋香、雜菜爽同肉末咸香,仲有2款味粉加上,熱辣辣嘅口感超正!我分了四份,先食原味,第二食加入海苔粉,第三食加入鰹魚粉,第四食加入五味粉! 增加了每次食的感覺!已經完全忘記了影相!

仲有沙律同麵豉湯配埋一齊,沙律清爽解膩,湯底暖笠笠,成個套餐食完好匹配。雖然等餐需時,但坐喺度望住師傅整美食,再食住熱辣辣嘅鐵板大阪燒,呢種 Lunch 嘅儀式感,係快餐比唔到嘅,下次都願意再來食!

仲有沙律同面食湯配埋一齊,沙律清爽解膩,湯底暖笠笠,成個套餐食完好落胃。雖然等餐需時,但坐喺度望住師傅整餸,再食住熱辣辣嘅铁板大阪燒,呢種 Lunch 嘅儀式感,係快餐比唔到嘅,下次都願意慢啲等!
#香港美食
#香港美食