2020-08-15 778 views
今日經過開深水埗就嚟食 合益泰。因為疫情關係舖面少左一半以上嘅位置,當食要企係外面等位,有位先可以探熱入座 。呢樣做得好好,原本仲擔心位於深水埗舊區一間老牌粥店究竟會唔會做好防疫措施呢?答案係令人非常滿足。入座後依舊叫咗中腸粉多麻醬、大豬皮蘿蔔、豆漿。腸粉冇失禮,依舊咁滑咁香米味。麻醬都係一絕,香滑!如果要食到條腸粉有冇米香,一定要襯熱同食冇沾到甜醬嘅腸粉。麻醬會突顯腸粉嘅米香(個人想法only)。而如果要食腸粉嘅滑,就要等食到最後,凍左嘅腸粉。熱食嘅話冇意思,因為熱嘅腸粉一定係滑,但如果你等佢凍左,就係見真章嘅時候(個人想法only)。豬皮爽滑,不過蘿蔔就令人失望。雖然蘿蔔冇渣冇花心多汁,但係唔甜,仲有澀味。真係令我好失望。我食左合益泰年資唔多,10年。佢地以前嘅豬皮蘿蔔真係好好食,豬皮爽滑大塊,食落過癮,蘿蔔冇渣清甜多汁。不過今次食嘅係唔甜,仲有澀味,我懷住呢10年嘅感情食落去,最後都係食剩。其實唔止今次,我係呢2年內係合益泰食嘅蘿蔔都有呢個情況。所以我今日決定同收銀嘅姐姐講!(因為佢相對比較得閒同我都要埋單)收銀姐姐好好,佢冇鬧我😂同埋佢都好有心聽我呢個客人嘅feedback。希
豬皮爽滑,不過蘿蔔就令人失望。
收銀姐姐好好,佢冇鬧我😂同埋佢都好有心聽我呢個客人嘅feedback。希望下次我再泥食嘅時候可以有改善啦!
雖然我用左好大篇幅去講個蘿蔔嘅不是,但係合益泰嘅腸粉係真係世界級正!
中腸粉
豆漿
大豬皮蘿蔔
2020-08-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
中腸粉
豆漿