早幾日行街,見到一大班大學生在街上圍著,等待上樓食雞煲,就想起以前大學青春的回憶。於是上星期約了在附近工作的爸爸撐枱腳🤣食養生&有特色的雞煲過口癮💓——————————🔹半隻雞煲 (小辣) $168這裏的雞煲份量很多,雞件外皮稍為煎過,食落會更加香口😋醬汁是鹹中帶甜&麻味,都幾惹味~特別喜歡店家加入豬皮,已煮到變深色,充分吸收雞煲的醬,越食越滋味👍🏼🔸瑤柱群翅雞湯 $49食完雞煲,我們再叫了瑤柱群翅雞湯打邊爐。但因為沒有另外換過一部新的湯,不是太食得出當中的鮮味🥹不過看見裏面有雞、金華火腿和翅,足料!🔹黑豚肉 $68黑豚肉看起來不算肥,也不是切得薄薄的,但食起嚟都幾有肉味,不會韌~🔸手打四寶丸 $60這個手打四寶丸,分別有蝦丸、墨魚丸、雞丸和豬肉丸。整體質素不錯,爸爸最喜歡蝦丸和墨魚丸,食落比較彈牙juicy😋
——————————
🔹半隻雞煲 (小辣) $168