2020-10-15 368 views
呢間有良心嘅日式拉麵沾麵店好出名,個店名來自日文漢字「一生懸命」(用心/盡力嘅意思),所以店名意思就係用心做好拉麵沾麵~拉麵同沾麵湯汁都各有3款,沾麵仲有提供凍麵同熱麵可以揀。今次同兩個朋友一齊食,就試咗2款沾麵同1款拉麵比較一下😛 沾麵用嘅麵條比拉麵嘅粗身,兩者都可以自選軟硬度。•每碗麵嘅基本配料有2片叉燒、半隻半熟蛋、幾片竹荀。叉燒係長條形,面頭有輕輕火炙/烤過,帶出嘅油脂味幾香,但整體肉質都偏瘦,所以食落有少少柴。半熟蛋嘅蛋味好香,而且醬油味入晒味😋,但個人覺得隻蛋有少少太熟,唔夠流心。🥢濃香櫻蝦油拉麵 $83湯底表面同樣鋪滿櫻花蝦,聞落好香,食落櫻花蝦味尚算濃,拉麵湯比沾麵汁多咗好多蔥同洋蔥,所以飲落比較清新,無咁易覺得膩。整體黎講,幼麵同拉麵湯比較夾。😋•沾麵汁比其他店算細碗,上枱嘅時候亦都唔算好熱,食凍麵嘅話,加埋舖頭冷氣都幾大,個湯食到一半就凍晒喇😖雖然凍麵熱汁係比較傳統嘅配搭,但下次再食呢間嘅話,我應該會揀返熱麵😬沾麵汁嘅質地唔算濃稠,同時唔會太濃味,所以將麵條沾汁嘅時候唔係好沾到,做唔到掛湯嘅效果😬配料方面,拉麵同沾麵嘅配料無大分別,只係沾麵多咗一塊青檸。🥢魚介豚骨沾

每碗麵嘅基本配料有2片叉燒、半隻半熟蛋、幾片竹荀。
🥢濃香櫻蝦油拉麵 $83
濃香櫻蝦油拉麵

配料方面,拉麵同沾麵嘅配料無大分別,只係沾麵多咗一塊青檸。
🥢魚介豚骨沾麵(凍麵) $78
魚介味好鮮甜,食落比櫻蝦沾麵fresh d🤤
魚介豚骨沾麵

🥢濃香櫻蝦沾麵(凍麵) $83
沾麵汁面頭放滿咗櫻花蝦,聞落幾香。沾麵汁明顯比拉麵湯更濃稠同濃味,不過唔會死鹹,只係食到後尾有點膩。而兩款櫻花蝦味嘅麵比較起來,個人比較喜歡拉麵~
濃香櫻蝦沾麵
濃香櫻蝦沾麵