Restaurant: Isono Suisan
Terms & Details:
2022-11-29 172 views
古語有云:「不時不吃」,見有個秋祭限時menu,即叫黎試試。餐廳好有日本居酒屋風格,去唔到日本,黎呢到一解思鄉之情。師傅每煮完一道菜,都會用日文大叫店員出餐,店員又用日文答翻佢,雖然唔知講咩😂但感覺熱鬧開心。中間有個小型廚房,隔籬枱咁岩叫活龍蝦餐,店員就會係到燒,燒到起晒火咁😂好似睇表演。🔸前菜 $34一入座就送上枱,再用小蠟燭座熱。由吞拿魚同沙甸魚打成蓉,入口鮮鹹,另配雪梨、青瓜同紅蘿蔔蘸黎食,幾開胃。🔸朴葉火炙醋漬鯖魚壽司 $158 ‼️推薦‼️上台時,成個日本小草廬咁😂之後店員會即蓆用火槍燒香鯖魚表皮,迫出魚油,滲入醋飯中。醋飯酸度合適,入口即鬆散開,同魚油互相沖擊我口腔。🔸秋刀魚刺身 $388 ‼️推薦‼️好似畫般既料理,靚到唔太捨得食!另送上醋,可跟據個人喜好加入葱花、薑茸或紅蘿蔔泥。個人喜好加多啲薑,突顯魚味。香港唔多地方有得食,因為從食材儲存到處理都需要極小心同高超手藝,唔係一唔小心,好易中毒😝魚皮有光澤,魚肉呈粉紅色,入口軟彈,蘸上醋,更顯鮮味。剩底既魚頭同骨可作秋刀魚二食,成條拎去炸,脆卜卜。🔸香箱蟹 $388即䧳性松葉蟹,每年11-1月當造,體型只有約手掌大小,但可同時品嘗

🔸前菜 $34
前菜

🔸朴葉火炙醋漬鯖魚壽司 $158 ‼️推薦‼️

🔸秋刀魚刺身 $388 ‼️推薦‼️

秋刀魚

🔸香箱蟹 $388
即䧳性松葉蟹,每年11-1月當造,體型只有約手掌大小,但可同時品嘗到蟹膏同蟹卵,係食蟹人士褔音🤤
香箱蟹

蟹籽堆成小山丘,下面有師傅辛苦剝出黎既鮮嫩蟹肉,拌埋咖色蟹膏同橙色蟹黃,加啲蟹醋,別有一番風味。

🔸牡蠣土手鍋 $298
有4大隻日本生蠔,蠔肚漲卜卜,入口肥美。加入大量日本蔬菜同赤味增去煮,湯頭濃甜有層次,仲有陣陣蠔既香味。天氣開始凍,飲翻碗湯,暖笠笠。

🔸楓葉白子天婦羅 $128
第一次食白子,雖然話係魚既精子,但入口完全冇腥味,亦可以話冇咩味,要靠蘸醬調味。
楓葉白子天婦羅

但口感令人難忘,炸衣薄脆,白子嫩滑豐腴,入口即滑入喉嚨,好特別既感覺。炸楓葉🍁細細塊好可愛,入口脆,好似食薯片咁。

2022-11-27
Type of Meal