2011-03-03 32 views
行到尖東,特別選擇去吃那個招牌燒餅的。甫入店內,冇客!坐低叫咗超級噹噹燒($9x)同豚肉燒拉面($8x)。睇見別人的食評都話佢會sell個二人餐,散叫就會等好耐。都有心理準備‧‧‧等。等呀等‧‧‧等呀等‧‧‧大約十五分鐘之後有另一枱客入坐。我唔知佢地叫咗乜嘢。然後又繼續等呀等‧‧‧等了又等‧‧‧又過十五分鐘,燒拉面終於都燒好。但係奇怪嘅係,遲我廿分鐘入坐再落柯打嘅客碟燒拉面可以同我嗰碟一齊出???原因都無須多講了吧!而個拉面本身味道幾好,不油不鹹,問題係微暖不熱,仲有啲室溫感,鐵板燒拉面是不熱的嗎?豬肉是鞋的,略帶酸味,應該係醃料的問題,並不是變壞,總知味道怪怪的!八十幾蚊一個不熱但煮足半個鐘的豚肉拉面唔通係用黑豚肉整嘅?再過多十分鐘,人人讚好嘅燒餅出場。賣相都幾討好,但係只食到燒餅醬嘅味,入面有咩料跟本唔睇餐牌係唔會知。以成百蚊嘅味道未見有咩咁突出。再者,唔知係咪我等足大半個鐘,佢就真係燒足大半個鐘,燒到個底燶咗,一啖咬落係燒焦嘅苦味,令我要折開個底嚟食。又然後,背景音樂突然加大,很有趕客的氣氛。可能係想快啲有枱比之後嚟等同食嘅客,但係食咗個幾鐘都係得三枱二人客。你出菜慢的同時,要客

又然後,背景音樂突然加大,很有趕客的氣氛。可能係想快啲有枱比之後嚟等同食嘅客,但係食咗個幾鐘都係得三枱二人客。你出菜慢的同時,要客人快快口埋單走,你做得很成功~

結論一:食物質素與價錢不相符
結論二:老闆的待客之道不能接受

或者你覺得自己有個招牌燒餅就懷著藝術家的態度,可惜不是我杯茶,做日式燒餅的不只你一家吧!回頭指數係零!

如果你有充足的時間,無限的耐性,大量的金錢,還要不介意廚師老闆唔會即刻煮你點的菜,要等多幾枱客先一齊煮,可以令佢慳啲火嘅‧‧‧是可以一試的!

埋單沒有比一毫子貼士,就是要告訴你:老闆,你的服務很不濟啊!!!
2011-03-01
  • 冇喎