Restaurant: Café Allegro
Terms & Details:
2019-04-14 1773 views
因為今日定咗喺尖沙咀活動,包括睇戲行街,所以順理成章不如整番餐自助午餐,原本訂咗百x酒店, 但係屋企「皇后」試過百x亦都記得地方較細比較迫夾…… 所以畀多一張紅衫魚幫襯呢一間。另因為好多年之前喺度食過午市同晚市,印像都幾好, 加埋貴網頁嘅超筍折扣,綜合以上因素都驅使我揀呢一間。先講返入座時,可能因為午市未客滿, 兩個人都可以坐四人枱。就算其後團體訂位嘅食客來到,全間餐廳都只係約 八成滿,點都好坐得舒服最緊要,原本網上訂位時講咗要梳化位,但係原來全間餐廳只得兩個「雅座」(兩邊對坐梳化), 或者唔夠人快手訂位所以坐唔到…… 講番食物,感覺亞洲菜式比較多 反而西式/歐陸菜式較少。 例如日式刺身、壽司(只係普通飯卷,如太卷……)、冷食,印度咖哩及拉茶、中式麵檔、蒸魚、椒鹽骨、有一味唔記得係炒年糕定炒蘿蔔糕…… 仲有鹵水雞翼😅, 相反西式只有三樣~ 炒意粉(熱葷)、蜜糖火腿(燒肉)、煎豬扒(熱葷), 另外指定食物:沙律菜、凍雜肉(有三款)、沙樂美腸(零零舍舍獨佔一盆)、 中、西湯各一、有四款麵包( 有選擇,個人幾欣賞👍), 今日唔係好想食甜品所以冇特別睇,不過入門口時有影相都算係好多選擇。 另外
先講返入座時,可能因為午市未客滿, 兩個人都可以坐四人枱。就算其後團體訂位嘅食客來到,全間餐廳都只係約 八成滿,點都好坐得舒服最緊要,原本網上訂位時講咗要梳化位,但係原來全間餐廳只得兩個「雅座」(兩邊對坐梳化), 或者唔夠人快手訂位所以坐唔到…… 講番食物,感覺亞洲菜式比較多 反而西式/歐陸菜式較少。 例如日式刺身壽司(只係普通飯卷,如太卷……)、冷食,印度咖哩及拉茶、中式麵檔、蒸魚、椒鹽骨、有一味唔記得係炒年糕定炒蘿蔔糕…… 仲有鹵水雞翼😅, 相反西式只有三樣~ 炒意粉(熱葷)、蜜糖火腿(燒肉)、煎豬扒(熱葷), 另外指定食物:沙律菜、凍雜肉(有三款)、沙樂美腸(零零舍舍獨佔一盆)、 中、西湯各一、有四款麵包( 有選擇,個人幾欣賞👍), 今日唔係好想食甜品所以冇特別睇,不過入門口時有影相都算係好多選擇。 另外飲品除咗擺埋喺印度咖哩前面嘅印式拉茶外,仲有自助咖啡機,切片檸檬、 滾水、熱茶,另外凍飲得一種~「香橙雜飲」,喺自助餐中幾特別!不過顏色比較深色, 我去攞嚟飲時前面一位港媽應該誤會咗係凍茶,睇住佢加咗三塊檸檬再倒呢杯「橙雜」,其實成個玻璃罌係透明嘅, 裏面浮著數塊橙片(約莫一個橙橫切三份), 同埋有別於一般茶色,點睇都唔會當係凍檸茶囉😂
總括嚟講大部分食物水準勉強也可稱為中上,特別推介蜜糖火腿(通常一般自助午餐唔係燒牛肉就係燒火腿), 唔係一味九成瘦肉一成肥肉硬掘掘,肥瘦堪稱為六四比例,肉質亦帶腍,個人感覺就幾好食。印式奶茶有啲酥酥哋口感亦幼滑,都係我幾欣賞嘅,不過去到65折,人均都要畀成276蚊,我覺得以呢個價錢喺尖沙咀/尖東呢個地區嚟講, 應該會有更好選擇。😔
蒸魚
2019-04-13
蒸魚
蜜糖燒火腿
印式拉茶
  • 蜜糖火腿(自助午餐)、印式奶茶