2019-03-05 2165 views
又一次星期六晚,唔知去邊好,自自然然諗起「大煲皇」。 來「大煲皇」已經有最少6、7年了。由當初朋友間的 best kept secret,口耳相傳呢度雖然環境一般,但超抵食又好味,到現在⋯⋯ 經營得很有規模(包括旁邊的分店)、無乜特價,呢種感覺淡化了。坐低問啊姐,仲有無以前超抵食的「天仙配」(曾幾何時$380左右,包一條細活魚刺身,及火鍋湯底),啊姐話無喇。啊姐推介了半條「海三梅龍」(有無人知道係咩?個樣有啲似金目鯛之類)$330 - 份量不多,而且是之前已經開了,不是現劏。無以前自己享用一條活魚咁正。味道 ok 嘅,爽口得來油份夠。鮮甜。不過,wasabi 豉油應該加了甜,有小小打茅波。麻辣鴛鴦鍋。正常。香茜皮蛋湯底個粟米好甜。本地牛頸脊,是不錯的,但大份的份量也不是很多。2 個人可以輕鬆吃光。另外加了$50 椒鹽了魚骨。好多肉。稍嫌厚漿,也不是很惹味。總體依然是ok 抵的。食物也不差。但沒有以前「發現新大陸」的興奮。
又一次星期六晚,唔知去邊好,自自然然諗起「大煲皇」。

麻辣鴛鴦鍋。正常。香茜皮蛋湯底個粟米好甜。

2019-03-02