2022-03-17 5914 views
中午時份路經人氣泰國餐廳「Samsen泰麵」,發現門外居然冇打蛇餅,小肥即急call哥哥落樓一同午膳。不設訂座兼人齊先可入座嘅小店已連續幾年登上車胎人推介榜,意味著米芝蓮評審員深覺其出品價廉物美,性價比高。地舖樓底勁高。中央有堂木梯延申至牆上嘅大型書架,天花則吊出多個盆栽,配上簡單嘅擺設,感覺猶如置身於一間鄉村屋舍內。隨身物及外套可存放於後方嘅掛鉤上。天氣夠凍時不用冷氣,不過唔知天熱時空調夠唔夠啦!用餐大堂面積有限,一眼睇哂,二人散座均以抗疫膠板隔開,滿座時難免會覺得迫。餐桌擺有自用餐具、口罩套、餐牌及兩款調味醬汁。細看四周,發現備用餐具及茶壺原來收咗喺梯架上,夠哂慳位。一頁午市餐牌中英對照,簡單易明。午市套餐均包有一杯飲品,當中更可選樽裝「Singha」泰啤。哥哥點咗客「泰式打拋和牛配油炸雞蛋」($148)。炸豬頸肉配烤番辣醬($88):炸豬頸肉基本上都算爽口,個人只係略嫌外層偏硬,同咬落有啲嚡,菜式尚有進步空間。招牌泰式和牛濃湯河($148):一早知悉招牌泰國船麵絕不外賣,有位堂食當然要叫黎試啦!小肥少食泰國菜,其實都唔知何謂正宗船麵,只能憑感覺形容主觀嘅食後感想。透透地明嘅金邊粉
不設訂座兼人齊先可入座嘅小店已連續幾年登上車胎人推介榜
,意味著米芝蓮評審員深覺其出品價廉物美,性價比高。
地舖樓底勁高。
餐桌擺有自用餐具、口罩套、餐牌及兩款調味醬汁。
調味醬汁
細看四周,發現備用餐具及茶壺原來收咗喺梯架上,夠哂慳位。
一頁午市餐牌中英對照,簡單易明。
午市套餐均包有一杯飲品,當中更可選樽裝「Singha」泰啤
樽裝「Singha」泰啤及清檸梳打
哥哥點咗客「泰式打拋和牛配油炸雞蛋」($148)。
泰式打拋和牛配油炸雞蛋
炸豬頸肉配烤番辣醬
招牌泰式和牛濃湯河
透透地明嘅金邊粉柔滑煙韌有彈性,無奈深色嘅湯底同一時間又濃又甜又咸,重口味到細佬冇辦法淨飲
。配料中最正係啲金黃鬆化得黎半脆半腍嘅炸豬皮條條
!和牛就比想像中厚同瘦,如果餐牌冇註明的話真係會以為自己食緊本地牛肉囉!
招牌泰式和牛濃湯河
灣仔熱店「Samsen泰麵」面積雖少,勝在天涼嘅日子開揚通爽,流露出鄉村氣息。年輕嘅服務生態度良好,而且效率高。平心而論,食物質量只屬三線貨色,船麵單售$148黎講份量算偏少,幾分鐘食完最多可以話唔肚餓
,即冇飽嘅感覺,請恕XO仔未能認同米芝蓮車胎人之推介。
2022-02-25
$211 (Lunch)