2018-06-04 1423 views
有朋友知我喜歡食麵包,介紹我觀塘呢家小店「B. Two House」,主打比高包(Bagel),其實,呢間餐廳小弟都有稍稍留意過,只喺一直扚唔起心肝去試啫。今回一支公因事過到嚟觀塘,就順道到訪。餐廳內裡環境嚟算好大,而裝修簡約,木枱木椅,有點點農村風。晌餐廳一角,架上放咗唔少插畫本、書籍、卡Game之類,歡迎自由取用。近廚房一角,又有個小架,喺自助茶水調味品區。雖然自助,但都有店員埋嚟招呼、落單、送上食物,卻無加一服務費,而且,招呼殷勤有禮,甫坐低就送上熱茶。最有趣喺無論晌茶水架、收銀櫃枱旁,都放咗啲糖果,喜歡嘅話儘管拎番粒食吓。咪睇佢店仔細細,所賣嘅產品都唔少,主打就喺比高包,仲有墨西哥卷、牛角包、意大利麵、意大利飯、日式飯品、台式飯品、午餐、飲品……等等,可講喺麻雀雖少,五臟俱全。此外,仲有啲午市二人套餐、下午茶餐供大家選擇。唔止咁,臨尾先發覺,近收銀櫃檯附近有塊大黑板,列出數款特色商務午餐,包晒餐湯、主菜、飲品及甜品。所以話呢,喺咪好多選擇呀!講咗咗耐,又咁多選擇,知唔知自己會食啲乜呢?店主就為咗表達佢哋用料天然、無任何添加,牆上貼上一張「聲明」,等大家知多啲。仲有,更順帶介意埋
餐廳內裡環境嚟算好大,而裝修簡約,木枱木椅,有點點農村風。

此外,仲有啲午市二人套餐、下午茶餐供大家選擇。
講咗咗耐,又咁多選擇,知唔知自己會食啲乜呢?店主就為咗表達佢哋用料天然、無任何添加,牆上貼上一張「聲明」,等大家知多啲。仲有,更順帶介意埋佢哋產品嘅特色。
田園沙律

比高包製作需少少時間,先嚟個田園沙律,簡單嘅沙律菜拼粟米粒、車厘茄及青瓜,唔特別,但清新,至少啲沙律菜夠新鮮爽脆。
田園沙律
佢哋嘅比高包有成17款,配埋田園沙律,定價$42-$59,可加錢另配忌廉芝士、牛油果,更可轉為套餐A(+$25)或套餐B(+$27),分別在於前者配手作甜品+飲品,後者則配是日西式濃湯+手作甜品
Bagel King $59

一心嚟食比高包,所以,就算午餐喺平少少,都揀一款比高包嚟試,當中以Bagel King、Bagel Queen、Bagel Prince最吸引,因為料多吖嘛,相對哋,價錢就貴多少少。結果,就揀咗以牛肉、火腿、忌廉芝士、蕃茄、青瓜、生菜、辣醬、芝士醬組合而成嘅Bagel King,順口問過店員,如果怕辣可走辣醬。
唔使多講,睇相就知幾咁爆餡,啲牛肉多到呢……墊底仲有蕃茄、青瓜、生菜,反而火腿就唔喺太覺,但整體真喺幾正,牛肉好軟軟腍腍,啲瓜菜好爽脆,醬汁令個包好惹味,而且,有辣勁但唔嗆喉
。雙色比高包嘅紅色喺源自紅麴,夠天然,色澤淡紅,個包嘅口感果然煙韌有咬口,唔會有種乾嘅感覺,包嘅上下內面仲搽埋忌廉芝士,真喺幾難唔好食
。想食平啲,Tea Set都有個芝士辣牛肉Bagel,可以講喺Bagel King嘅輕盈版。
Bagel King
低脂岩鹽咖啡(跟餐)

單點要$26杯,轉為套餐都可以揀,超着數,加上本身都鍾意飲咖啡,又喺無理想唔揀囉。面層嘅泡泡刻意打得厚身啲,灑咗少少岩鹽,唔使攪勻就可以飲。咖啡散出陣陣香氣,飲落又滲出少少鹹味,頗有趣。此外,茶杯印埋店名,望落別緻好多。
低脂岩鹽咖啡
朱古力蛋糕(跟餐)

是日手工甜品就喺佢,一身烏黑嘅朱古力蛋糕,唔太花巧嘅製作,朱古力海綿蛋糕、朱古力慕絲及朱古力漿組成,朱古力嘅味道非常濃郁,中間嘅慕絲都柔滑,面層嘅朱古力亦軟滑,唯挑剔位喺啲海綿蛋糕有點乾,影響整體口感。
朱古力蛋糕
臨走時,仲拎咗佢啲單張睇睇,店家仲提供包場服務,搞吓生日會、家庭聚會就啱晒;此外,亦有蛋糕班(不定期),包埋個二人高茶添

食得多漢堡,試試比高包,都真喺唔錯,況且,配搭上咁多料,確喺好味,總之,加埋牛油果啦!
$84 (Lunch)