2020-09-28 364 views
一家人提早喺屋企做中秋節,家人買咗生料芝麻湯丸做飯後甜品,一盒10粒配上兩小碗薑味糖水。開爐水滾後放生料芝麻湯丸,當湯丸浮起就撈起來備用。用煲加熱薑味糖水,因為我個人比較鍾意薑辣味,所以另加咗幾塊薄薄薑片,糖水滾起就落已煮起湯丸再稍微悶煮1、2分鐘之後就食得,非常方便。薑味糖水入口順喉,甜味啱啱好,而且薑味好出,薑嘅辣味微微刺激,但係一啲都唔會嗆喉,飲一啖就即刻感覺暖烘烘。湯圓咬開一半,湯圓皮口感煙韌軟糯,香滑流心芝麻餡即時湧出,黑芝麻味道香甜濃郁,口感粘稠順滑,會令你忍唔住一粒接一粒放入口。一整粒放入口時,流心芝麻餡一爆而出,芝麻香氣由口腔衝上鼻腔,稠滑黑芝麻餡充斥成個口腔,嗰刻真係唔捨得吞咗佢落肚,想再嗒耐啲。第一次食已經愛上,有機會一定會去舖頭幫襯。
芝麻湯丸
第一次食已經愛上,有機會一定會去舖頭幫襯。
2020-09-26
TakeAway