2019-01-29 400 views
會特登搭飛機去越南街邊食 Pho嘅我, 喺香港食過好多間都似模似樣,但過後便知龍與鳳! 因為同大家講過無數咁多次食拉麵丶食粉麵, 最重要嘅係湯底! 今次點咗個火車頭湯河,上面嘅生牛肉丶牛丸等等,全部都不過不失, 而最重要嘅湯底, 喺香港算係味濃,唔係走清淡嘅路線,食完要隔一個鐘,口渴就代表裏面全部都係味精, 即係做假丶垃圾。。。 但放心,今次食呢一碗 pho,完全冇呢個感覺, 我仲差不多飲曬全部湯! 提提大家,侍應會係放低碗 pho嘅時候同時放低一碗芽菜, 要立即將牙菜放入熱湯裏面浸,之後先慢慢加青檸丶辣椒, 食完成餐飯都總係覺得爭咁啲嘢, 就係正宗嘅越南河粉,應該用一隻好薄嘅鐵匙羹食, 唔知點解,但就係呢隻鐵匙羹好有越南嘅味道!除咗 pho,我哋叫咗兩個小食,比較值得推介嘅係粉卷,為咗外觀,香港絕大部分食店都會將佢一分為二, 但咁樣就會令到 dip 魚露嘅時候變得太咸,而且魚露嘅度數,亦即係價錢,亦都好容易穿崩 ( 越南魚露可以好貴㗎!) 最後要講下份量,呢度嘅份量算係 ok, 女士食完應該會有八分飽,男士就可能需要再點多一個小食, 大家記得食得曬先好嗌,唔好做大嘥鬼呀!
火車頭湯河