2019-07-03 384 views
今日喺柴灣參加完小朋友嘅畢業禮,雖然畢業嗰個唔係佢,但係見到佢哋落力嘅演出,決定帶佢去附近嘅杏花邨Playhouse玩。第一次嚟杏花邨,原來食肆唔多,最後揀咗之前喺旺角食過嘅泰國人海南雞食午餐。今日係公眾假期,餐廳唔使等位,我哋揀咗靠牆位坐。餐廳比我感覺整體可以,服務員人手充足態度有禮,出餐都幾快,味道就一般,價錢都幾合理。乾炒肉片河粉,肉片新鮮,唔係醃到無晒咬口嗰種,保留到肉嘅質感,河粉好大塊,有少少似粉皮,味道適中唔濃,唔會食到成口油,不過無鑊氣。雜錦扎肉湯金邊粉,呢個係小朋友食,其中一款扎肉有黑椒,有少少辣,整體可以,係普通一碗粉。泰式海南雞飯,雞大多係雞胸,其中一件係雞翼一件係脾位,中規中矩,唔鞋但唔係出色,湯好重雞粉味,飯係無油香但係有顏色嘅飯。下午茶:泰式燒雞扒豬頸肉清雞湯米線配泰式春卷(2件)春卷金黃香脆,裏面係蔬菜。豬頸肉及雞扒各三件,食落都係普通一碗粉。椰汁冰,好重椰汁味。龍眼冰,龍眼太少,都幾清甜唔錯。木橘蜜,好淡,不過小朋友飲無所謂啦。奶茶。
今日喺柴灣參加完小朋友嘅畢業禮,雖然畢業嗰個唔係佢

下午茶:泰式燒雞扒豬頸肉清雞湯米線配泰式春卷(2件)
春卷金黃香脆,裏面係蔬菜。

豬頸肉及雞扒各三件,食落都係普通一碗粉。

椰汁冰,好重椰汁味

龍眼冰,龍眼太少,都幾清甜唔錯。

木橘蜜,好淡,不過小朋友飲無所謂啦。

奶茶。

2019-07-01
$59 (Lunch)