2017-04-07 1918 views
上次係上環試过山東餃子後,突然愛上了餃子,立即openrice公司附近有咩餃子店。見到王府曾入圍米豬連,當然要試下啦~ 今日一放工,满心期待去食餃子。一早已经係openrice睇定食乜。王府原来無魚肉餃。魚肉聽聞因為容易變壞,所以好多食肆都無~為左能比较呢兩間餃子店,我叫左素菜餃。但王府無魚肉餃,所以我叫左蕃茄蛋餃,因為兩點之後先有~姐係如果lunch time黎就食唔到~我朋友就叫左牛腱麵同凍豆浆。王府間舖唔大,得六七張枱,感覺上好客山東大小小。但王府裝修就豪華同有中國特式啲,亦都好似乾淨啲。雖然係咁,重點都係食物到。餃子因為立即整,所以我朋友同牛腱麵黎先。湯底較好客山東濃,颜色為深啡色,我估係豬骨湯底。麵就差不多,適中,唔太霖唔太硬。牛腱就好入味,而且切到好薄,咸咸地,幾好~餃子(雙併$55)大概十分鐘先到。就咁睇係分唔到邊隻係蕃茄蛋餃,邊隻係素菜餃。我食第一隻係蕃茄蛋餃。一咬就覺到好大陣莞茜味同蕃茄味,蛋呢?好少…其实係食唔到有蛋味。而餃子皮厚左啲同粉粉地……我唔太鐘意,好客山東啲餃子皮薄啲,好味啲。到素菜餃啦~餡有粉絲,菇,蘿白等,味道像腐皮卷啲餡,普普通通。相比好客山東,我鐘

到素菜餃啦~餡有粉絲,菇,蘿白等,味道像腐皮卷啲餡,普普通通。相比好客山東,我鐘意後者…

試过一次就夠啦。下次要試對面嘅餃子園~