2021-06-17 1135 views
再吃的是回憶,以前很喜歡食呢間雲吞麵舖,老闆不吝嗇, 因為有大大樽酸蘿蔔放喺枱面 可以話叫做「任食 」呢一日我想食嘅係酸蘿蔔, 年紀大了 還是食一小碟就好。 呢度嘅酸蘿蔔真係好好食 粒粒爽脆 酸甜度適中, 記憶中找尋以前呢樽 煮醃酸入面仲有紅蘿蔔(好似係.... )而家只有粒粒立方的白蘿蔔。然而這店我喜歡到舊鋪,舊有裝修總存有一種味道,雲吞河是我最喜歡的, 脹卜卜的雲吞餡料堆滿蝦, 有大地魚味道, 河粉滑滑的, 河粉夾起來是一條一條的,不是碎濕濕,不需考筷功,不用像吃糊仔般。 湯頭亦清甜, 我最鍾意加大紅浙醋吊起一陣陣鮮味。最後他們是沒有蔥,我仲聲大大叫多蔥,是韭黃來的,也不好意思要加添,這些配料都是帶出香味來源喔!而價錢平民化,只是34蚊加黑豆漿7蚊,雖然我沒有飽飽感覺,但很滿意整體味道。