2018-11-17 2144 views
呢次上去呢度食法日菜。入到黎,環境暗暗,開住數盞小燈,見到數枱幾對男女細語中。雖然係鬧市上樓嘅餐廳,但做到絕對寧靜。Le Reve係法文解作「the dream」,感恩夜晚瞓覺無咩發夢,對於夢境可以更多嘅想像。如果要為呢間餐廳所指嘅「夢」解畫,我會話係食物上帶出嘅驚喜。店員先上menu,先被佢本menu吸引住,舊式嘅皮套,厚書紙,插圖簡單。餐巾用「羽毛」套住,前面有一條羽毛。睇完menu,揀咗8 shades of flavour,$820,另外可以揀wine pairing。店員先加花露水落抺手巾,來帶一點香氣。小麻袋裝住小牛角包來開始,左上嘅小花係牛油。Amuse Bouche呢組字係法文係「給咀巴的娛樂」,係廚師係正餐前為客人準備嘅小點,係廚師表演佢嘅創作靈感,係希望客人嘅味蕾打開一下。呢款係龍蝦tartar,一小口落口,鮮味先跑出,味道小小濃,可以接受。Surprise Dish廚師會由時令食材做組合成,等於你係夢境都唔知一步會經歷啲咩。一口豆腐沾上日本胡麻,一口新鮮拖羅,一口生蠔配三文魚子,特別在佢用咗柚子醋。Kagoshima Tartar用咗A4和牛tartar,入口即溶

Amuse Bouche

Kagoshima Tartar

用咗A4和牛tartar,入口即溶,味道再濃多一點,配上多士,不錯。

Hokkaido Jumbo Scallop

全熟嘅帶子會好「鞋」,廚師花小心思,只輕炙兩邊面,中間五成熟,咬落去質感好好,下面仲有芒果做底,小小甜酸配著,再上一層。

Surprise Dish

繼續往「夢」行,上嘅竟然係材料十足嘅湯頭,主要係雞湯,再有螺同鮑魚肉煮,味道再濃啲,試左一口湯後,可以加小小檸檬,較清新一點,但唔會破壞本身嘅味道。

Botan Ebi

記得有一次同朋友食飯,講起碟,如果餐廳著重上碟碟本身嘅溫度,可以睇得出佢地係有要求嘅。呢碟係真係熱,牡丹蝦嘅頭同身脆脆,唔好睇佢中size,係好濃,燴飯亦夠味。

Surprise Dish

店員提我地要小心,夢境行到呢度有視覺熱感嘅效果,用火輕炙燒一燒,香味好似牛肉,原來係呑拿魚臉頰肉。魚肉夠哂林,而且好滑,同平時食完全唔同,連口感都有啲似食緊牛。

其實食到呢度開始飽,呢道Kagoshima要另外加$198,牛肉三成熟,Tenderloin肉係無乜肥,而且味道係超級嫩滑,配上南瓜汁,旁邊嘅小點係蜜瓜哈蜜片,砌得好簿,用生果來refresh一下。

睇咗menu好耐,一直都好想知Pipe Organ到底係咩,上到黎係糖蔥餅,好似管弘樂中嘅管類,仲有雲尼拿雪榚,食咗咁多道濃味嘅餸,呢啖雪榚黎得剛剛好。

餐廳亦有露台位。夢境人人定義唔同,來一點surprise,俾啲靈感我,可以係生活上有新刺激。

(多謝你睇到呢度)小小有感而發:之所以開始寫食評,背後係想真實寫下同每個人嘅小日記。人大咗,留得低嘅唔多,可以係寫食評中學習唔同文化、回味與人相處、味蕾嘅享受同真實嘅分享,多謝呢個小小嘅平台可以俾我𠺘下口。