講到食日本菜,尖沙咀棉登徑又係日本菜的聚居地,忙了一個上晝,午餐就好好獎勵自己,比自己享受下一個人的寧靜時間,黎到嵐山日本料理食晏。睇完餐牌,好快決定了刺身定食套餐,先來食了茶碗蒸和麵豉湯,雞蛋滑嘟嘟,裏邊有雞肉、炸魚片、冬菇、白果,材料十足。過了一陣,刺身定食套餐來到,整整齊齊、十分精美,還伴有麻醬菠菜、沙律,刺身則包括甜蝦、油甘魚、池魚、白口、赤身、帶子、八爪魚。烤過的八爪魚粒多了一點焦香;油甘魚的脂肪和肉比例平均,口感同赤身一樣咁肥美;手指咁大隻甜蝦,肉質鮮甜。配上一碗珍珠米白飯,感覺甚具和風。當我抹晒嘴之際,原來套餐仲配有甜品,可以揀黑芝麻或抹茶雪糕🍦,我二話不說就揀咗抹茶🍵,濃郁的抹茶香每一口清爽脫俗。

刺身定食套餐

Type of Meal