【尋找好味咕嚕肉之旅~三聖站】由細到大都好喜歡食菠蘿咕嚕肉,但要好食嘅都唔容易,今次見朋友食過話好味就去咗三聖邨尋找好味咕嚕肉喇!【菠蘿咕嚕肉】店舖陳設簡單親民,望上去都係普通茶餐廳式小店,但感覺安全感大啲,因三聖海鮮食店很多,會有唔識揀嘅感覺。咕嚕肉係必點的,見到件鮮菠蘿已經好驚艷,仲要輕輕燒過,特別甜。咕嚕肉好食在皮脆肉滑,啖啖肉,少少骨都無㗎,肉滑口感好鬆化之餘肉味出色。【胡椒粉絲蜆】胡椒濕煮好惹味,唔會好辣,蜆味好鮮甜,粉絲同時索到胡椒與蜆嘅鮮味,少少地濕到個咀,好暖胃同開胃嘅感覺。【椒鹽瀨尿蝦】食海鮮當然唔少得椒鹽瀨尿蝦了!三聖以新鮮海鮮見稱,真係名不虛傳!瀨尿蝦好大隻,影相一流,肉質好新鮮唔會好散,連炸蒜都超好食,連墊米粉炸蒜都俾我哋差不多食晒!【蒜浸豆苗】豆苗係冬季最啱食,加埋炸到好香嘅蒜粒,用湯上感覺無咁熱氣但又不失惹味感覺。今次人少少只能點幾款餸,下次要帶多啲朋友嚟,人多好點餸嘛!下次再嚟過!
【尋找好味咕嚕肉之旅~三聖站

【菠蘿咕嚕肉】