第一次係嚟慶生,依家又嚟慶祝紀念日,已經落入咗本編嘅鐵板燒口袋名單😂。一到大時大節就拎出嚟,包穩陣😌。今次初嚐二人餐,感覺上幾抵,因為最多人食嘅感謝祭要加成三百幾蚊先食到龍蝦,而二人餐就已經包埋,除開嚟計平啲 (前提當然係對龍蝦有興趣啦~🦞)。不過就冇得一人嗌一樣share食試多啲品項,呢點要自己衡量下🤌🏻▪️大豐·鐵板燒二人前 $1680▪️/前菜、沙律、刺身、鮑魚、*龍蝦、帶子、野菜、*澳洲和牛、炒飯、漬物、麵豉湯、*抹茶奶凍/*當日嘅本日海鮮係龍蝦同帶子,主菜揀咗澳洲和牛,是日甜品係抹茶奶凍🌟重點提要:➪ 澳洲和牛食兩次,兩次都覺得厚燒正過薄燒。會問你要幾多成熟,小編例牌答5成,厚厚六件骰仔牛,燒得軟嫩多汁。下次可以挑戰3成,見隔離枱件粉紅色好靚。有別於日本/韓國和牛,澳牛肉感同脂香都兼顧得到,冇入口即融嘅感覺,但就有牛肉嘅𡁻勁,咬下咬下肉味齒頰留香。佢下面墊底塊包都幾有誠意,奶香奶香的,唔怕飽嘅話可以留返一兩舊夾住嚟食➪ 龍蝦、鮑魚用隻龍蝦本身嘅蝦膏,加埋袐製醬汁炒製而成,蝦味濃郁但調味偏鹹。算多肉食,有幾何啖啖龍蝦肉接連擺入口,可惜肉質唔夠結實爽彈。反而鮑魚就真係做到嫩、彈、脆,

▪️大豐·鐵板燒二人前 $1680▪️

🌟重點提要:
澳洲和牛

➪ 澳洲和牛
鐵板活龍蝦
南非鮑魚

➪ 龍蝦、鮑魚
用隻龍蝦本身嘅蝦膏,加埋袐製醬汁炒製而成,蝦味濃郁但調味偏鹹。算多肉食,有幾何啖啖龍蝦肉接連擺入口,可惜肉質唔夠結實爽彈。反而鮑魚就真係做到嫩、彈、脆,一啲都唔擦紙膠,不過對小編嚟講一樣鹹咗少少。其實原味已經好夠做,但仍然建議點埋海鮮醬食用,別有一番風味
砂糖吐司

➪ 砂糖吐司
公開嘅隱藏菜單,每枱例牌送一份。望住佢落海量牛油嚟煎,將砂糖堆成小山丘,健康關注組人士個心都離一離。唔好睇佢邪惡度max咁,實際上完全唔油膩感,煎得薄脆可口,牛油香氣四溢,仲甜度適中。真·係·好·出·色!成餐飯完美收結

📒後記:
今次觀塘店冇咗心型炒飯😢,師傅同我哋亦冇太多互動。仲記得尖沙咀嗰間個師傅好可愛,會幫客人set好個靚位影相,又會不厭其煩咁介紹每道菜式🥹。而且觀塘店內籠較細,冇乜私人空間,變相環境都會比較嘈吵🗣️,小編就建議book返其他區喇~
澳洲和牛
鐵板活龍蝦